Sterilizacija

Sterilizacija je metoda kontracepcije kirurškim putem koja pruža visokodjelotvornu, trajnu zaštitu.

To je trajna metoda nakon koje više ne možeš zatrudnjeti, stoga je namijenjena samo osobama starijim od 35 godina koje već imaju željeni broj djece ili iz medicinskih razloga ne smiju/ne žele zatrudnjeti.

Kod žena, sterilizacija se provodi blokiranjem jajovoda - cjevčica u kojima se jajna stanica spaja sa spermijem te dolazi do oplodnje. To je kirurški zahvat koji se izvodi pod anestezijom i zahtijeva određeni period oporavka.

Kod muškaraca se izvodi vazektomija, blokiranje cjevčica kojima spermiji izlaze iz testisa. Na taj način u sjemenoj tekućini nema spermija te oplodnja nije moguća. Vazektomija je kirurški zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, te je sigurnija i učinkovitija od ženske sterilizacije.

S obzirom da nije moguć “povratak” nakon blokiranja jajovoda ili sjemenovoda, ova metoda zahtijeva potpunu sigurnost da ne želiš imati više biološke djece. U trajnoj vezi, partneri mogu odlučiti tko je prikladniji kandidat za sterilizaciju.

Osim pouzdanosti, prednost ove metode je što ne ometa prirodno lučenje hormona i ne zahtijeva unošenje hormona u organizam.

 

Ne zaboravi: još uvijek si izložen/a riziku od spolno prenosivih infekcija od kojih se možeš zaštititi kondomom.


Djelotvornost:

99.7%

Cijena:

1600 kuna

Gdje učiniti sterilizaciju?

Sterilizaciju je moguće učiniti u svakoj bolnici koja ima urološki odjel, odnosno u privatnoj urološkoj ordinaciji. Zahvat se moze učiniti u lokalnoj anesteziji.

Cijena zahvata se kreće oko 1600 kuna u privatnoj urološkoj ustanovi. Zahvat je pokriven dopunskim osiguranjem.