Spirala - maternični uložak

Dobre vijesti: spirala je nevidljiva, ne zahtijeva nikakve pripreme prije odnosa i štiti te do pet godina. Ne možeš je zaboraviti, nema recepata i posjeta ljekarni i nitko ne zna da je koristiš.

Mogu je koristiti gotovo sve žene, nakon pregleda i razgovora s ginekologom koji će utvrditi postoje li kontraindikacije.

Što je zapravo spirala? To je plastični i/ili metalni umetak koji ginekolog/inja umetne u maternicu žene. Neke vrste sadrže bakar (Cu-IUD), a druge (LNG-IUD, hormonska spirala, Mirena) oslobađaju hormon progesteron (levonorgestrel) koji djeluje lokalno na sluznicu u maternici (endometrij) i stanjuje je.

Radi toga žena koja ima hormonalnu spiralu najčešće nema menstruacije ili je krvarenje minimalno. Osim praktičnih strana (hej, skoro uopće nema krvi!), nepostojanje ili imanje neobilne menstruacije je izuzetno ugodna pojava za slabokrvne žene.


Djelotvornost:

99.8%

Cijena:

405 kuna (Cu-IUD) - 1016 kuna (Mirena)

Učinci i korištenje spirale

Kako točno spirala štiti od trudnoće? Izaziva upalne promjene sluznice maternice čime se onemogućuje implantacija, uzrokuje pojačano lučenje cervikalne sluzi koja služi kao barijera spermijima da dođu do viših dijelova ginekološkog sustava, ali i smanjuje njihovu pokretljivost.

Nuspojave su naravno moguće - i to je nešto o čemu se treba razgovarati s ginekologom/kinjom. Najčešće se radi o pojačanom menstrualnom krvarenju, kao i intermenstrualnom krvarenju (krvarenje između dvije menstruacije) te popratnim bolovima. Najčešće nuspojave prođu same od sebe, a kada se to ne dogodi, spirala se uklanja.

Ukoliko želiš zatrudnjeti to je moguće vrlo brzo nakon što tvoj ginekolog izvadi spiralu, a sigurna je i za korištenje uz dojenje.

No, imaj na umu: spirala štiti samo od začeća, ne i od spolno prenosivih bolesti! Stoga ne zaboravi kondom, jedinu pouzdanu zaštitu od HIV-a, klamidije, HPV-a i ostalih spolno prenosivih infekcija.