Hormonska kontracepcija

Pilula ti nudi vrlo pouzdanu zaštitu i ne zahtijeva nikakve pripreme prije odnosa.

Međutim, da bi te učinkovito štitila od začeća moraš biti disciplinirana - pilulu je potrebno uzeti u približno isto vrijeme baš svaki dan, pa je moraš imati uz sebe kad putuješ i ne zaboraviti na nju u vrijeme ispitnih rokova. Dobra vijest: postoje mobilne aplikacije koje će te podsjetiti da uzmeš pilulu, a to može i većina aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa (mi preporučamo Flo, WomanLog Calendar i My Cycles Period and Ovulation).

Hormonske pilule su izuzetno djelotvorne i sadrže nisu razinu hormona, što je idealno za adolescentice. Ako imaš obilne i bolne menstruacije, akne, izražen PMS ili endometriozu, tablete bi ti mogle pomoći. Osim toga smanjuju mogućnost pojave izvanmaterične trudnoće i/ili cisti na jajnicima, anemiju, benigne bolesti dojke, zdjelične upale, umanjuju rizik nastanka raka endometrija, jajnika i crijeva.

Prednosti korištenja kontracepcijskih tableta su mnogobrojne. Uz učinkovitu zaštitu od trudnoće, često dolazi i do smanjenja menstrualnog krvarenja, ono bude manje bolno ili bezbolno, ciklusi postanu pravilni i smanje se “divote” PMS-a.

 


Djelotvornost:

99%

Cijena:

40 – 100 kuna

Kako funkcionira pilula?

Pilula ili hormonska kontracepcija sadrži sintetske oblike ženskih spolnih hormona. Ti hormoni mijenjaju hormonski ciklus žene i sprečavaju ovulaciju te mijenjaju sastav sluzi u vratu maternice. Cervikalna sluz postaje gusta i onemogućuje ulazak spermija u maternicu i jajovode. Dakle, doslovno stvori barijeru spermijima kako ne bi oplodili jajnu stanicu.

Pilule se ne mogu početi koristiti jer “Maja koristi ove i njoj su super, bit će i meni”, nego je potrebno pristupiti svakoj ženi individualno. Kako bi se došlo do najboljeg odabira, potebno je proći određene pretrage i razgovarati s ginekologom/injom.

Dakle, da kako bi otkrila koje su tablete najbolji izbor za tebe moraš posjetiti ginekologa ili ginekologinju, napraviti pretrage i na taj način utvrditi smiješ li ih piti i koje će ti odgovarati. Ionako ih nije moguće nabaviti bez recepta, nema smisla improvizirati i, na primjer, popiti ostatak Majine kutije jer je ona odlučila prijeći na kondome (Ne, doista to nemoj napraviti. Opasno je.)

Ako se odlučiš na ovu vrstu kontracepcije, priključit ćeš se velikoj grupi od čak 120 milijuna žena širom svijeta koje koriste razne oblike hormonalne kontracepcije. Zapravo, čak 80 posto svih tih žena koristi baš kontracepcijsku pilulu.

Vrste hormonalne kontracepcije

Kada govorimo o hormonalnoj kontracepciji, govorimo o:

  • kombiniranoj oralnoj kontracepciji ("pilula")
  • progesteronskoj oralnoj kontracepciji (POP - progesterone only pill - mini pill)
  • kombiniranom hormonskom naljepku ("flaster")
  • vaginalnom prstenu koji otpušta hormone

Sve vrste hormonske kontracepcije štite s pouzdanošću većom od 99 posto - no, kako smo rekle na početku: mora se piti redovito. Ako je ne uzimaš redovito i kasniš više od 12 sati, smanjuje se njezina učinkovitost. Isto tako, nije jednako učinkovita ako je osoba pretila, povraća ili ima neku bolest koja smanjuje apsorpciju.

Ne zaboravi: pilula štiti samo od začeća, ne i od spolno prenosivih bolesti! Stoga ne zaboravi kondom, jedinu pouzdanu zaštitu od HIV-a, klamidije, HPV-a i ostalih spolno prenosivih infekcija.

Istine i laži o piluli

Nakon dvije godine moraš prestati uzimati pilulu kako bi ti se tijelo “očistilo”
ISTINA: Ne postoji potreba za pauzom. Tijelo se nema od čega očistiti.

Od hormonalnih tableta se debljaš! ILI Kad počneš uzimati hormonalne tablete ćeš ful smršavjeti!
ISTINA: Hormonalni kontraceptivi ne debljaju, ali nisu niti pomoć pri mršavljenju.

Hormonalna kontracepcija uzrokuje srčani udar!
ISTINA: Za mladu, zdravu osobu gotovo ne postoje rizici uzimanja hormonalne kontracepcije. Hormonalna kontracepcija sama po sebi nije štetna za zdravlje za čak 85 posto korisnica. No, dob, debljina, pušenje, zloupotreba droge, hipertenzija, migrenozne glavobolje jesu neki od rizika koji mogu uzrokovati kardiovaskularne bolesti.