Zašto mi je mjesečnica obilna?

 

Dok su nekima mjesečnice oskudne, bez grčeva, bolova i ostalih jednomjesečnih tegoba, nekima su obilne, bolne i teške. Svako tijelo je drugačije, pa je normalno da se i menstruacija razlikuje od osobe do osobe. Ponekad je teško samostalno utvrditi je li mjesečnica prosječna ili obilna, a ako ti je teško smjestiti u koju kategoriju spada tvoja mjesečnica, obrati se liječniku/ci ili ginekologi/inji za savjet i pomoć u utvrđivanju!

Uobičajena količina krvi koja se izgubi tijekom prosječnog ciklusa je od 30 do 40 mL (za primjer, 30 mL je mililitraža prosječne bočice parfema), a kod pojačanog krvarenja broj se penje i do 80 mL.

Što uzrokuje obilno menstualno krvarenje?

Obilne mjesečnice mogu se javljati neredovito ili pak mogu bit stalna situacija svakog ciklusa.

Ako je pojava obilne mjesečnice slučaj koji se dogodio samo jednom, ili zaista jako rijetko, neki od razloga mogu biti:

 - ektopična trudnoća - znakovi i simptomi ektopične trudnoće lako se mogu zamjeniti za obilnu mjesečnicu. Radi se o trudnoći u kojoj se fetus krene razvijati izvan maternice i to stanje uzrokuje brojne smetnje i poteškoće, među kojima su jaki grčevi i obilno krvarenje.

- spontani pobačaj

- maternični uložak - ili nehormonalna spirala također može biti razlog obilatog krvarenja, koje bi se nakon par mjeseci trebalo umanjiti

- određeni lijekovi - poput onih za razrjeđivanje krvi mogu utjecati na pojačano krvarenje

 

Ako se obilna mjesečnica javlja prvog dana ciklusa, razlog tomu mogu biti:

- promjene u hormonalnoj kontracepciji - uslijed neposrednog prestanka uzimanja hormonalne kontracepcije, nije neobično da su mjesečnice prvvih nekoliko dana obilatije radi navikavanja tijela na nove promjene

- određeni lijekovi - kao i hormonalna kontracpecija, neki lijekovi mogu imaati ujtecaj na obilatiji početak menstruacije

 

Ako je tvoja mjesečnica svakog ciklusa vrlo obilna i bolna, moguće da su uzrok tomu:

- hormonalni problemi - naše tijelo prirodno balansira hormonalni dovjac estrogen i progesteron, hormone koji su ponajviše zaslužni za sva mensturalna događanja. Ako je estrogena previše, može doći do zadebljanja sluznice maternice, što pak može uzrokovati obilno krvarenje tijekom mjesečnice. Također, preslabo aktivna štitnjača (hipotireodizam) može uzrokovati obilne ili nepravile cikluse.

- poremećaj krvarenja - neki poremećaji, poput Von Willebrandove bolesti mogu otežati zaustavlajne krvarenja

- polipi i miomi maternice

- endometrioza

 

Kada posjetiti liječnika/cu?

Ako je krvarenje toliko obilno da trebaš uložak ili tampon promjeniti svakih sat vremena, savjetujemo posjet liječniku/ci, kao i ako je slučaj to da te mjesečnica sprječava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog boli, krvarenja i grčeva.

Kako se tretira obilna mjesečnica?

Tipični tretmani za liječenje i pomoć u tegobama koje su uzrokovane obilnim krvarenjem fokusiraju se primarno na reguliranje količine krvi. Najčešći tretmani uključuju hormonalnu kontracepciju, lijekove protiv bolova ili na recept, dok se u nekim slučajevima, ako su razlog miomi ili polipi, predlaže operativno uklanjanje istih kako ne bi dodatno pogoršavali simptome i krvarenje.

Svaki ciklus je drugačiji, i ponekad je teško uočiti je li naš ciklus bliži normalnom ili obilnijem krvarenju, stoga je potražiti savjet liječnika/ce ovdje najbolja opcija. Postoji mnogo načina koje možeš probati, no prvo je najvažnije pronaći razlog obilnijem krvarenju kako se nebi tretirala posve kriva stvar ako je obilno krvarenje rezultat nekog drugog stanja!

 

Izvor