Zašto me bole bradavice?

 

Baš poput grudi na kojima se nalaze, bradavice i bol mogu biti različitih oblika. Većinom vremena uzrok boli bradavica je loš grudnjak, iritacije od odjeće ili hormonalne promjene. Nekada uzrok može biti ozbiljniji problem.

Trenje i iritacije

Često je glavni krivac bolnih bradavica trenje koje čini naša uska majica ili opušteni grudnjak i napravi groznu iritaciju. Osobe koje trče i joggiraju se često susreću s ovim problemom, toliko da je jedno istraživanje pokazalo da osobe koje trče duge staze imaju češće povrede bradavica nego mi manje aktivni. Stalno susretanje i udaranje znojne kože i tkanine može povrijediti naše bradavice.

Simptomi ove iritacije uključuju:

  • Bol ili neugodnost
  • Krvarenje
  • Bradavice koje su suhe, crvene, promijenjene boje ili pune krastica

Kako si olakšati neugodnost?

Najbolje rješenje ovog problema je smanjenje trenja kože i tkanine. Možeš nositi majice koje ostaju suhe tijekom znojenja, mazati bradavice vaselinom ili posebnim kremama baš za bradavice, birati grudnjak koji ti ispravno stoji uz tijelo dok ti pruža podršku grudima i omogućava „disanje“ kože. Pripazi na materijale koje nosiš, usmjeri se na pamuk i ako je potrebno, baci oko i provjeri ako je možda novi prašak za pranje rublja krivac.

Bolesti kože

Bolne ili iritirane bradavice mogu biti povezane s drugim poremećajima kože, a jedan od češćih je dermatitis. Dermatitis oko bradavica može biti veoma sličan simptomima uobičajene iritacije, uključujući svrbež, krvarenje, bol i neugodu, ali mogu se pojaviti i žuljevi. Često dermatitis i njegove povezane reakcije uzrokuju parfemi i jaki sapuni. Ali dermatitis ima i posebnu razinu iritacije i frustracije koju izaziva zbog toga što svačiji uzrok i alergen je drugačiji. 

Najlakši način borbe protiv dermatitisa je održavanje bradavica hidratiziranim. Redovito koristi losione za tijelo, kreme, ali izbaci sapune i kreme koje sadrže parabene i parfeme (dodane mirise). I samo nježno i pažljivo s bradavicama pod tušem!

Ako to ne pomogne, liječnik ti može pripisati kremu sa steroidima ili drugi oblik liječenja.

Problemi povezani s menstruacijom

Osim neugodnih ili ponekad čak nepodnošljivih grčeva, menstruacija često može izazvati mnogo drugih neželjenih pojava i stanja. Nažalost, i bradavice su na meti problematičnih menstruacija.

Kada su bolne bradavice povezane s menstruacijom, to često možemo primijetiti ako se neugoda pojavi neposredno prije menstruacije – ali ponekad bradavice počnu patiti i usred menstruacije.

Ovo se događa zbog izmjena razina hormona u tijelu. Osim bradavica, često je prisutna i bol cijelih grudi ili čak i oticanje i osjećaj „težine“, uz visoku osjetljivost na dodir.

Kod ovoga je važno pratiti tijelo i primijetiti koliko često se ovi simptomi pojavljuju – je li bol i iritacija ili osjetljivost prisutna jednom ili dvaput zadnjih nekoliko dana, ili se to ponavlja? Je li prisutno oticanje grudi? Je li bol nepodnošljiva?

Ako je bol nepodnošljiva, nemoj oklijevati i javi se svojem liječniku za savjet. Mnogi piju tablete protiv bolova zbog problema s grudima povezanih s menstruacijom, ali je važno savjetovati se s liječnikom i obaviti preporučene preglede samih grudi i/ili hormonalne slike kako bi se dokučilo događa li se nešto problematično u tijelo. Ponekad jednostavna promjena u životnim navikama može biti rješenje ovih neugodnosti, ali je važno potvrditi da se ništa opasno ne događa u tijelu.

Trudnoća

Bolne, iritirane bradavice i grudi – ili samo vizualne i osjetilne promjene na tom planu – su jedan od prvih znakova trudnoće.

Ovo se događa zbog promjene razina hormona u tijelu, ali i zbog pripremanja žlijezdi u grudima na proizvodnju mlijeka.

Mnogima je ovo samo privremena neugodnost tijekom trudnoće, ali to nije slučaj za sve. Za olakšanje možeš probati:

  • Hladan oblog
  • Grudnjak koji bolje podržava grudi
  • Topla kupka ili tuš
  • Umirujuća krema za bradavice (pripazi na sastav i sigurnost za trudnoću!)

Ako je potrebna intervencija liječnika da bi se bol podnosila, ne ustručavaj se i zatraži sredstva za olakšanje boli koja su sigurna za tebe i tvoju trudnoću.

Dojenje

Dojenje može imati blage ili veoma neugodne posljedice za tvoje bradavice – to je sve individualno. Liječnici, doule i stručnjaci za dojenje ti mogu pomoći s mnogo različitih savjeta kako si olakšati proces dojenja. Određene stranice, poput roda.hr mogu ponuditi različita rješenja.

Rak

Da. Morale smo i mi doći do tog klasičnog internetskog trenutka gdje čitaš o jednoj čestoj i jednostavnoj pojavi i neugodnosti, a mi smo u članku pisale i o raku. Nažalost, bolne bradavice mogu biti pokazatelj raka grudi. Uz bol bradavica, u ovom slučaju mogu se pojaviti i drugi simptomi: prisutnost kvrge, promjena u veličini ili obliku grudi, promjena boje bradavice ili ljuštenje ili crvenilo, iscjedak iz bradavice (ali ne mlijeko, ako dojiš).

Jedini način da se sigurno potvrdi prisutnost raka je potvrđena dijagnoza od strane liječnika. 

Iritirane bradavice mogu biti povezane s mnogo anegdotskih i okolnih faktora našeg života i rak nikako ni bi trebao biti tvoja prva misao i strah kada te povrijedi tvoja majica, ali rano otkrivanje problema je ključno za što uspješniji oporavak - štogod se događalo u tijelu. Zato, ako osjećaš nesigurnost i zabrinutost oko toga što se događa s tvojim bradavicama, nazovi liječnika za savjet i svakako obavi redoviti pregled grudi barem jednom godišnje. 

Liječenje

Liječenje raka ovisi o vrsti i stadiju raka, kao i mnogim drugim faktorima te će kvalitetan liječnik znati preporučiti najbolje oblike liječenja za tebe. Neki od tih oblika mogu biti kemoterapija, radijacija, hormonalna terapija, operacija kojom se izvade zloćudne stanice ili mastektomija (uklanjanje jedne ili obiju dojki).

Kada potražiti liječniku pomoć?

Bolne bradavice su često veoma bezopasna pojava, ali mogu biti i simptom nečeg ozbiljnijeg. Nemoj zanemariti svoju bolnu bradavicu. Liječnik je tu da ti pomogne zaštititi tvoje zdravlje, spriječiti bolesti, a ne samo liječiti ih.

Potraži podršku i savjet ako:

  • Bol ostaje prisutna danima, neovisno o menstruaciji i vanjskoj iritaciji (na primjer neovisno o trenju tijekom trčanja)
  • Imaš kroničnu bol povezanu s dojenjem
  • Osjetiš kvrgu (neovisno o veličini) u svojim grudima
  • Imaš povišenu temperaturu i / ili otečene grudi
  • Bradavice su ti crvene, ljušte se ili pucaju i krvare
  • Imaš osip na bradavici ili oko bradavica
  • Gnoj, krv ili žuti iscjedak izlazi iz tvojih bradavica.

 

Prevencija

Ako je uzrok neugodnosti trenje s odjećom, izbjegavaj usku odjeću. Maži svoje bradavice zaštitnom i umirujućom kremom, pokrij ih gazom ili nečime sličnim ako ideš trčati i, ako je relevantno, potraži grudnjak koji ti ispravno stoji, udoban je, pamučan i pruža dovoljno podrške.

Ako je uzrok problematična menstruacija, usmjeri se na zdrave životne navike. Uravnotežena prehrana, manje šećera, manje kofeina, dovoljno kretanja i tjelovježbe može značajno utjecati na hormonalnu sliku i time na popratne simptome menstruacije. Možeš pokušati i umanjiti unos soli kako bi se spriječilo potencijalno zadržavanje vode u tijelu što može doprinijeti do bolnih i teških grudi. Također možeš razmisliti o tome da započneš hormonalnu kontracepciju koja može dovesti hormone u ravnotežu, ali se detaljno savjetuj sa svojim liječnikom kako biste zajedno zaključili ako je to ispravan odabir za tebe te koja točno hormonalna kontracepcija odgovara tvojem tijelu i potrebama, ako je ispravan odabir.

Zaključak

Bolne bradavice su veoma naporne i neugodne, ali dobra strana situacije leži u činjenici da najčešće nisu ništa ozbiljno i ne moraju uzrokovati paniku. Ako se osjećaš nesigurno ili zabrinuto, dobro je savjetovati se s liječnikom, ali ne moraš se stresirati prije nego što znaš događa li se išta zabrinjavajuće u tijelu. Stres je puno gori za tvoje tijelo od iritantnih i iritiranih bradavica! Stavi jedan hladan oblog na bradavice, a drugi na oči, odmori se i prati situaciju s prsima. 

 

Izvor