Zašto još uvijek postoji sram oko menstruacije?

Kao što znamo svi, menstruacija je posve prirodan proces, no opet, iz nekog je razloga obavijen stigmom i sramom.

Unatoč tome što se radi o uobičajenom procesu za dobar dio svjetske populacije, mnogi dijelovi društva na menstruaciju gledaju kao na nešto što treba skrivati. Ovaj stav je ukorijenjen u određenim društvenim normama i kulturnim uvjerenjima koja na menstruaciju gledaju kao na 'nečistu', što dovodi do negativnih stavova prema menstruaciji.

Učinci takve stigme i srama su štetni, kako za pojedince tako i za društvo u cjelini.

Primjerice, neke osobe osjećaju sram pri kupovini menstrualnih hijenskih proizvoda, što može dovesti do zdravstvenih problema i poteškoća, a isto tako se događa sram oko menstruacije doprinosi kulturi šutnje, što otežava razgovor o menstruaciji i zdravlju, što otvara prostor dezinformacijama.

Kako možemo doprinijeti destigmatizaciji?

Posljednjih godina svijest o važnosti destigmatiziranja menstruacije sve više jača, te su aktivisti i aktivistkinje, kao i pokreti i organizacije koje rade na rušenju tabua koji okružuju menstruaciju sve vokalnije i rasprostranjenije. Ono što možeš učiniti po tom pitanju je podržati ih i biti dio pozitivne promjene.

Isto tako, ono što svatko od nas treba učiniti je educirati se tako da se na taj način također možemo boriti protiv šutnje i krivih i netočnih informacija.

Također, važno je pričati o menstruaciji i razbijati stigmu, sram i negativne predrasude, što uključuje i promjenu jezika. Primjerice, umjesto 'stvari' ili 'tetka', koristite riječi 'mjesečnica' ili 'menstruacija' - nema ništa lošeg u tim riječima!

Dokle god radimo na podizanju svijesti i vodimo otvorene i iskrene razgovore o menstruaciji, radimo na stvaranju društva i svijeta u kojem se menstruacija smatra prirodnim i pozitivnim dijelom života, što i jest!