Vaginizam - bol tijekom vaginalne penetracije

Mnogi ljudi seks povezuju s dobrim osjećajima poput opuštenosti i zadovoljstva, ali za neke osobe koje imaju vaginu, seksualni odnos može biti bolan i frustrirajući zbog kroničnog problema koji se naziva Vaginizam.

Vaginizam je jedan od najčešćih uzroka bolnog seksa.

Seks može biti veliki dio našeg života, a kada boli ili ga prati neugoda, može imati veoma stresnu ulogu u našem životi u životima naših partnera ili partnerica. Mnoge osobe često misle da nešto nije u redu s njima, da nisu normalni i da su jedini koji se tako osjećaju zbog toga što rijetko kada glasno i otvoreno pričamo o seksu, a kamoli o seksu koji boli i ne uzrokuje ugodu. Osim toga, naša kultura voli nametati ideju da izostanak penetrativnog seksa znači izostanak seksa u potpunosti te da ne možemo zaista biti intimni sa svojim partnerima i partnericama ako netko nekoga ne penetrira. Ali na sreću naša kultura je tu u krivu i postoji mnogo različitih definicija intimnosti i još više oblika i načina kroz koje ju ljude najviše vole izražavati i dijeliti s voljenom osobom, pogotovo u kontekstu seksa.

Također, bol tijekom vaginalne penetracije je veoma čest problem koji se može doživjeti bilo kada, u bilo kakvoj situaciji, životnoj dobi i nakon xy seksualnog iskustva.

Što je vaginizam?

Vaginizam uzrokuje nenamjerno zatezanje mišića pri dnu zdjelice, pogotovo mišića oko vaginalnog otvora. Ta zatezanja se mogu pojaviti u bilo kojem trenutku i postati smetnja penetrativnom seksu ili ga apsolutno spriječiti. Ovo stanje najčešće uzrokuje ekstremne bolove ili oštre bolove u vagini i nižem abdomenu, intenzivan osjećaj pritiska ili osjećaje intenzivnog peckanja – i to sve može trajati danima. Takve reakcije ne moraju biti uzrokovane samo seksualnim odnosom s drugom osobom. Vaginizam se može pojaviti tijekom stavljanja tampona, tijekom ginekoloških pregleda, penetracije prstima ili igračkama.

Vaginizam može biti primarno ili sekundarno stanje. Vaginizam kao primarno stanje se odnosi na cjeloživotno stanje osobe koja nikada nije mogla iskusiti vaginalnu penetraciju bez boli. Osobe koje imaju ovaj tip vaginizma često imaju simptome prije samog seksualnog odnosa, poput bolnih iskustava pri korištenju tampona, masturbacije ili ginekoloških pregleda pri kojim su penetrirane.

Sekundarni vaginizam se odnosi na stanje uzrokovano određenim iskustvima ili drugim stanjima. Osobe koje imaju sekundarni vaginizam su prije u životu imale ugodna iskustva vaginalne penetracije, ali sada doživljavaju bol ili intenzivnu neugodu. Sekundarni vaginizam je često uzrokovan specifičnim iskustvima poput rađanja, kroničnih infekcija, fizičke ili seksualne traume.

Vaginizam može biti kategoriziran i prema jačini stanja kao potpun ili situacijski. Potpuni vaginizam onemogućava osjećaj ugodnosti pri bilo kakvoj penetraciji. Situacijski vaginizam omogućava samo određeni tip penetracije, poput onog tijekom korištenja tampona ili ginekoloških pregleda, ali onemogućava penetraciju tijekom seksualnih odnosa.

Osnovni i glavni simptom ovog stanja je prisutnost boli, ali se individualne osobe razlikuju u tome jeli bol prisutna tijekom određenih ili svih oblika penetracije i u intenzitetima te boli, kao i prema svim emocionalnim stanjima koji mogu pratiti ovaj frustrirajući problem.

Što uzrokuje vaginizam?

Vaginizam je stanje koje uzrokuje kombinacija fizičkih i psiholoških čimbenika. Ponekad se vaginizam pojavi kao posljedica duboke emocionalne reakcije na penetraciju, često zbog uvjerenja o tome što je ispravan seks i prihvatljivo seksualno ponašanje ili dodirivanje genitalija, zbog kulturološke ili religiozne stigmatizacije istog. Ponekad se pojavi zbog prijašnje traume, bila ta trauma fizička, seksualna ili emocionalna, psihološka intenzivna bol koju nam je uzrokovao fizički ili verbalni napad. Može biti i posljedica infekcija, hormonalnih promjena ili traumatičnog poroda. Vaginizam je i dalje misteriozan problem i ponekad se može pojaviti bez jasnog objašnjenja i uzroka.

Neovisno o uzroku, vaginizam je najčešće povezan sa strahom, anksioznosti i stresom.

Očekivanje penetracije može izazvati nenamjerno zatezanje mišića u dnu zdjelice, što može uzrokovati bol pri pokušaju penetracije. Ta bol uzrokuje daljnje zatezanje, što posljedično izaziva jaču neugodu i bol. Osobe s vaginizmom mogu početi osjećati strah ili anksioznost oko same ideje seksa ili određene seksualne aktivnosti, pogotovo aktivnosti koja uključuje penetraciju. Takvi osjećaji još više otežavaju situaciju osobe i stvaraju začarani krug koji je veoma izazovan za zaustaviti i riješiti.

Kako mogu znati ako imam vaginizam?

Ako osjećaš neugodu ili bol tijekom seksa, najbolje je prvo obratiti se zdravstvenom stručnjaku. Bol tijekom seksa se može pojaviti zbog mnogo stanja i situacija, ne samo vaginizma, a svako stanje imaju svoje rješenje koje neće biti učinkovito za drugo stanje – zbog toga je važno utvrditi o kojem se problemu radi.

Neka od pitanja koja mogu pomoći u boljem razumijevanju boli pri seksu su ova:

  • Možeš li koristiti tampone bez osjećaja boli?
  • Jesu li ginekološki pregledi ikada bili bolni?
  • Uzrokuje li ti vaginalna penetracija, bilo čime, bol?
  • Kada osjetiš bol tijekom seksa? Pri početku penetriranja, tijekom dublje penetracije ili oboje?
  • Sumnjaš li na mogućnost prijašnje fizičke, psihološke/emocionalne ili seksualne traume?
  • Imaš li izrazito bolnu menstruaciju?
  • Jesu li vaginalne ili urinarne infekcije ikada bile česti problem?
  • Osjećaš li strah prema seksu ili ga izbjegavaš?
  • Imaš li iskustvo korištenja hormonalne kontracepcije?
  • Postoji li mogućnost da imaš spolno prenosivu bolest?

Ako zdravstveni stručnjak smatra da postoji mogućnost da je tvoj problem i uzrok boli pri seksu zaista vaginizam, bilo bi dobro obaviti pregled hormonalnog stanja tijela. Hormoni mogu mnogo utjecati na zdravlje genitalija i time na pojavu vaginizma. Zbog toga se ponekad vaginizam može pojaviti i tijekom menopauze – zbog hormonalnih promjena u tijelu koje su ključne za proces menopauze.

Koji je proces liječenja?

Kada je utvrđena dijagnoza vaginizma, postoji više opcija za liječenje.

Ovisno o potrebama osobe koja ima vaginizam i specifičnim karakteristikama samog stanja, način liječenja će varirati. Liječenje se može odnositi na utjecanje na hormonalnu sliku, psihološkim savjetovanjem i terapijom, seksualnom terapijom, akupunkturom, učenja novih načina opuštanja uma i tijela, Botox, ili nešto van ove liste ili kombinacija više toga.

Pripazi! Mnoge osobe pomisle na kegel vježbe kao potencijalno rješenje problema, ali zbog toga što kegel vježbe uključuju zatezanje mišića, zapravo bi te vježbe mogle pogoršati problem kod osoba s vaginizmom.

Važne stavke za zapamtiti:

  • Bol u seksu je česta, ali se može liječiti
  • Vaginizam je česta pojava i uzrok boli pri seksu. Može biti cjeloživotno stanje ili se razvije u bilo kojem životnom razdoblju zbog različitih razloga
  • Vaginizam je stanje na koje gotovo uvijek utječe i um i tijelo te je najčešće potrebno tretirati i jedno i drugo
  • Vaginizam ne mora biti vječan. Ako misliš da patiš od vaginizma, potraži stručnu pomoć i podršku. Postoje rješenja koja mogu ublažiti ili čak ukloniti bol i pomoći ti ponovno pronaći ugodu u seksualnoj aktivnosti.

Izvor