Svrbež penisa nakon seksa

Mnogo toga može uzrokovati osjećaj svrbeži na penisu nakon seksa. Neki od veoma čestih uzroka privremenog i blagog, i veoma neopasnog, svraba mogu biti intenzivan seks, suhoća kože ili izostanak odnosno manjak lubrikanta.

Neki drugi uzroci mogu biti alergija na lateks, infekcija i upala ili spolno prenosive bolesti.

Alergija na lateks

Mnogo kondoma je napravljeno od lateksa, što je razočaravajuće za osobe koje su alergične na taj materijal. Simptomi reakcije mogu biti blagi ili veoma teški, ovisno o tome koliko je osoba osjetljiva i koliko je intenzivan kontakt s lateksom bio.

Blagi simptomi mogu uključivati osip, svrbež ili crvenilo, srednje intenzivni simptomi mogu dovesti do kašlja, kihanja i suznih očiju, a teška reakcija može dovesti do anafilaksije, što je težak oblik alergične reakcije koji može biti smrtonosan. Hitno pozovi medicinsku pomoć ako imaš sljedeće simptome:

  • Osip
  • Mučninu
  • Povraćanje
  • Oteknuće
  • Vrtoglavicu
  • Osjećaj zbunjenosti
  • Teškoće s disanjem

Alternative za lateks

Ako imaš alergiju na lateks, baci oko na sastav kondoma koje kupuješ – postoje opcije bez lateksa.

Kondomi s okusima

Kemikalije koje se dodaju kondomima da bi imali određen okus ili aromu mogu iritirati neke osobe, čak i ako nisu napravljeni od lateksa. Pokušaj ih privremeno izbaciti iz repertoara ako sumnjaš da te iritiraju.

Lubrikant, lubrikant, lubrikant

Lubrikanti predstavljaju odlično rješenje problemu bolnog ili suhog seksa, ali i odličan dodatak već veoma skliskom seksu. Pripazi na sastojke lubrikanata ako sumnjaš na neku alergiju, ali uglavnom su napravljeni na način da su sigurni za sve. Samo još pripazi da su sigurni i za tvoje kondome!

Infekcija

Svatko može dobiti infekciju pa tako i oni s penisom! Mnogi najčešće nemaju simptome, ali kada se oni pojave, mogu uključivati svrbež, osjećaj peckanja i bijele naslage ispod kožnih nabora.

Balanitis

Balanitis je upala glavića penisa i može izazvati osip, oteknuće, bol, svrbež i iscjedak neugodnog mirisa. Neispravne higijenske navike su najčešći uzrok i faktor koji doprinosi razvoju te upale.

Spolno prenosive bolesti

Simptomi spolno prenosivih bolesti se mogu izrazito razlikovati ovisno o vrsti bolesti i infekcije i njezinog intenziteta, ali svrbež je veoma čest simptom. Osim svrbeži, mogu biti prisutni i osip, crvenilo, oteknuće, bol pri seksualnim odnosima, iscjedak iz penisa, bol u testisima ili penisu, bol ili peckanje tijekom mokrenja, mjehurići ili krastice blizu penisa ili na njemu.

Neke od spolno prenosivih bolesti koje mogu izazvati svrbež su gonoreja, klamidija, genitalne bradavice i herpes te trihomonijaza.

Simptomi spolno prenosivih bolesti se ne pojave uvijek, ponekad ih slučajno ne primijetimo ili lako ignoriramo, a iako se većina njih lako liječi, mnoge mogu uzrokovati teže i dugotrajne zdravstvene posljedice ako se ne pozabavimo njima na vrijeme – zbog toga je važno redovito testirati se, odlaziti na redovite urološke preglede (uključujući redovne brisove), koristiti zaštitu i imati otvorenu i iskrenu komunikaciju sa svojim partnerima i partnericama.

Kako si pomoći kada svrbi?

Postoje neke stvari koje možeš učiniti kod kuće kada svrbež krene.

  • Pripazi na higijenu – redovito toplom vodom peri genitalije i mijenjaj donje rublje, pripazi da opereš dijelove ispod kožnih nabora
  • Operi se toplom vodom odmah nakon odnosa
  • Izbjegavaj seks dok ti ne prođu simptomi
  • Ne koristiti sapune za intimno pranje!
  • Izbjegavaj kondome od lateksa ako sumnjaš na alergiju

Pomoć i savjet liječnika

Urolog odnosno urologinja bi mogli pomoći na način da uklone sumnje oko prisutnosti spolno prenosive bolesti ili započeti njihovo liječenje te će najbolje znati definirati što se događa u tvojem tijelu i kakvi lijekovi ili jednostavne promijene u navikama su potrebni za olakšanje.

Kada potražiti pomoć i savjet liječnika?

Ako se svrbež zadrži nekoliko dana nakon seksualnog odnosa, bilo bi dobro nazvati svojeg doktora.

Ponekad je blagi svrbež nakon seksa normalan za neke osobe, ali ako te muči, svrbež je intenzivan i često prisutan, dugo traje – postoje rješenja, a liječnici će najbolje znati pomoći ti pronaći rješenje optimalno za tebe.