Sve o višekratnim menstrualnim ulošcima!

Kako smo i najavile, nakon priče o jednokratnim, danas je na repertoaru sve ono što trebate znati o višekratnim (ili kako ih se često naziva platnenim) menstrualnim ulošcima!

Zašto naziv višekratni?

Za razliku od jednokratnih koji su namijenjeni jednom korištenju i nakon toga ih je potrebno baciti, višekratni su namijenjeni korištenju više puta!

Koliki je vijek trajanja platnenog uloška?

Točan vijek trajanja teško je reći, jer to uvelike ovisi o načinu održavanja, pranju i sl., no ono što je sigurno je da govorimo o barem 5 godina!

Od čega su napravljeni?

Višekratni menstrualni ulošci rade se od materijala koji nisu štetni za kožu, poput pamuka, konoplje, bambusa... Radi nepropusnosti, platneni ulošci često imaju tzv. PUL (Polyurethane Laminate), što je nepropusni sloj koji je dovoljno prozračan da dopušta koži da diše, ali dovoljno nepropusan tako da ne propušta krv i druge tekućine.

Koje sve vrste postoje?

Od platnenih uložaka razlikujemo dnevne i menstrualne.

Dnevni ulošci mogu i ne moraju imati PUL, i oni su generalno tanji i namijenjeni korištenju kada je krvarenje vrlo oskudno, ili u svrhu upijanja vaginalnog iscjetka i slično.

Menstrualni platneni ulošci dolaze u različitim duljinama, i često ih se dijeli na dnevne i noćne menstrualne uloške. Duljina se mjeri u centimetrima i praksa je odabrati onu duljinu kakve su i jednokratni koji vam odgovaraju.

Koliko često ih je potrebno mijenjati?

To će ovisiti o obilnosti krvarenja, no preporučeno je svakih 4 do 5 sati!

Koliko ih je potrebno imati?

Njihov broj ovisi o tome koliko je krvarenje obilno, ali nekakav optimalan broj je 15ak, iako, za početak i probu, dok ne pronađete točno one koje vam pašu, dovoljno je nekoliko.

Kako ih prati i održavati i gdje ih čuvati do pranja?

Budući da nema smisla svega nekoliko uložaka prati u veš mašini, česta je praksa da se platneni ulošci nakon mijenjanja operu hladnom vodom (a možete dodati i malo sapuna) te ih do pranja možete čuvati u tzv. wet bagu (posebnoj nepropusnoj vrećici u koju ih možete spremati kao ste van kuće, ali i doma), u nekoj zatvorenoj kantici i slično.

Platneni ulošci peru se na 60 stupnjeva, poželjno bez omekšivača, no ako želite, možete ih oprati i na 90 stupnjeva. Platnene uloške nije potrebno glačati!

Gdje ih nabaviti?

Postoji mnogo online shopova gdje možete naručiti platnene uloške. Platneni ulošci se šivaju, te preporučujemo da se raspitate prije kupovine o materijalima i cijeni, koja će varirati ovisno o samom materijalu izrade i vrsti platnenog uloška.

Ogromna prednost višekratnih menstrualnih uložaka je upravo ekološki aspekt, ali i činjenica da su napravljeni od materijala koji u sebi nemaju štetne sastojke! Mana je ta što zahtjevaju malo više truda oko održavanja, no to se u konačnici svodi na stvaranje navike!