Sve o ultrazvuku dojki

Ultrazvuk dojki je posve bezbolan pregled pomoću kojeg liječnik/ca ultrazvučnom napravom može dobiti uvid u izgled i stanje unutrašnjosti dojki. Za ovaj pregled ne mora nužno postojati medicinski razlog već se često radi zbog prevencije, no ako i postoji, ultrazvukom će se dobiti puno konkretniji uvidi ako te nešto u području dojki smeta ili je nelagodno, poput neke tvrdoglave ciste ili slično.

Kako izgleda pregled?

Budući da se radi o posve neinvazivnom pregledu, ne postoje neka striktna pravila koja se moraju slijediti, što znači da prije pregleda smiješ jesti i piti normalno.

Imaj na umu da ćeš se trebati skinuti do pojasa pa je zgodno odjenuti neku majicu koju ti je lagano za skinuti, te ćeš na pregledu vjerojatno dobiti ogrtač.

Kada sam pregled započne, najopćenitije govoreći on će otprilike izgledati ovako:

  • Liječnik/ca će te zamoliti da legneš na stol, a potom će ti staviti malu količinu gela na područje koje će pregledavati prvo. Radi se o medicinskom gelu sigurnom za kožu koji ćeš kasnije obrisati. Ako je gel mrvicu hladan, ne brini!
  • Kada sam pregled započne, liječnik/ca će ultazvučnu napravu pomicati po području grudi, te će te tu i tamo zamoliti da promijeniš položaj kako bi svaki dio adekvatno pregledao/la.
  • Čitav pregled trajati će između 10 i 20 minuta.
  • Nakon pregleda, dobiti ćeš maramice za uklanjanje gela s kože, nakon čega oblačiš majicu i popričaš sa liječnikom/com.

Rezultati ultrazvuka najčešće dobivaš odmah, te nakon pregleda liječnik/ca obično razgovara sa tobom kako bi ti sve pojasnio/la, što je idealno vrijeme za postaviti pitanja ako ih imaš.

Ako smatra da je to potrebno, liječnik/ca te može uputiti na dodatne preglede, a ako ne, predložiti će kada da sljedeći put dođeš na pregled.

To je to - straha nema, i obavezno redovno idi na kontrole!