Što su tubularne dojke?

Kada čujemo riječ dojke, vjerojatno pomislimo na okruglaste, bujne i uspravne grudi koje najčešće gledamo u filmovima, časopisima, pa čak i školskim udžbenicima. Prava je istina da grudi dolaze u raznim oblicima i veličinama, a neke od tih su i tubularne ili cjevaste grudi.

One su izgledom malo drugačije od onih koje smo spomenule na samom pičetku, a radi se o stanju pri kojem je vezivno tkivo dojke čvrsto, no područje bradavice i areole je labavo i povlači dojku prema dolje, čime ona poprima oblik koji podsjeća na cijev, otkud su i poprimile naziv.

Ova specifičnost u izgledu dojki nije štetna po zdravlje, iako osobe s ovim tipom dojki mogu imati poteškoća s dojenjem. Može se primijetiti već pri pubertetu, jer ovaj tip dojki često bude manji od prosjeka. 

Karakteristike tubularnih dojki su:

  • cjevast oblik,
  • povećane bradavice,
  • razmak među dojkama veći od 3-4cm,
  • asimetrija,
  • ispodprosječna veličina dojki.

Naravno, osoba ne mora nužno imati sve od navedenoga kako bi grudi bile cjevaste, već se kategoriziraju u 4 tipa.

Ovo stanje može utjecati na samopouzdanje i stvarati osjećaj nelagode pri seksualnim iskustvima, kao i sram i nezadovoljstvo, a uz to, ne pomaže činjenica da pri Google pretrazi, gotovo svaki članak navodi plastičnu operaciju kao jedino 'rješenje'. 

Važno je napomenuti da tubularne dojke nisu problem niti opasnost po zdravlje te ako takve ne zahtijevaju medicinsku korekciju. Ne postoje uobičajene ili normalne grudi niti savršen izgled kojem trebamo težiti. Tubularne dojke ne smanjuju kvalitetu života, stoga nije nešto što nužno treba 'riješiti'. Tvoje grudi su posebne baš poput tebe, cjevaste ili ne! :)

Izvor, izvor, izvor