Što su i kako nastaju čirevi u vaginalnom predjelu?

U genitalnom području vulve određene vrste izbočina nalik prištićima nisu neuobičajene - njima je naziv genitalni čirevi, te iako možda zvuči ružno, radi se o najčešće bezopasnim i benignim nakupinama koje, nećemo lagati, mogu biti neugodne i poveće.

Što je točno genitalni čir?

Radi se o gnojnoj i upaljenoj izbočini koja najčešće nalikuje prištu, a koja se nalazi ispod površine kože u vaginalnom predjelu. Te se prištićolike izbočine mogu nalaziti na genitalnim usnama, u naborima prepona ili bilo gdje u genitalnom području vulve. One su, kao što smo napisale, bezopasne, to jest rijetko kad ozbiljne, ali mogu narasti velike i stoga biti bolne.

Bitno je za napomenuti da se čirevi oko vagine mogu zamijeniti za herpes, jer obje vrste kvržica mogu isprva izgledati kao prištići i imati žuti iscjedak, no ranice od herpesa obično ostaju veličinom male te se pojavljuju u skupinama, dok s čirevima to nije slučaj!

Kako izgleda genitalni čir u predjelu vulve?

Najčešće se pojavi kao mali prištić koji za nekoliko dana ima tendenciju evoluirati u kvržicu ili pak natečenu i bolnu ranicu s gnojnim bijelim ili žutim vrhom.

Ponekad ostanu mali, no ponekad mogu narasti u veće kvržice veličine graška (katkad i veće).

Što ih uzrokuje?

U većini slučajeva, čir u vaginalnom području nastaje kada folikul dlake postane zaražen bakterijama, odnosno, kada se upali, što je također poznato kao folikulitis.

Od ostalih uzroka, tu su:

- infekcija stafilokokom: Staphylococcus aureus je bakterija koja prirodno živi na koži, a ako nađe put do korijena dlake, tada se može razviti infekcija,
- posjekotina na koži: isto kao i gore, zbog posjekotine poput brijanja ili ozljede može se pojaviti bakterijska upala,
- iritacija: trenje od uske odjeće može uzrokovati male poderotine i kožu oko vagine učiniti osjetljivijom na infekcije,
- urasle dlake: iako se one neće uvijek razviti u čireve, u slučaju infekcije folikula dlake, on može postati poveći i gnojan,
- bliski kontakt: ako je posrijedi blizak kontakt genitalnog područja, dijeljenje odjeće ili ručnika, veća je vjerojatnost zaraze,.
- ujedi insekata: baš kap i posjekotine od brijanja, ugrizi insekata ili druge ozljede mogu otvoriti kožu i povećati šanse zaraze bakterijama,
- blokirane Bartholinijeve žlijezde: Bartholinijeve žlijezde su žlijezde veličine graška koje se nalaze blizu vaginalnog otvora. Ako se začepe, mogu se razviti u ciste, a ciste se mogu inficirati. Ova infekcija može dovesti do vaginalnih čireva.

Kako tretirati te čireve?

Većina genitalnih čireva će nestati sama od sebe za nekoliko dana ili unutar tjedan do dva, a ako želite ubrzati proces i olakšati nelagodu, možete pokušati:

- staviti topao oblog,
- tijekom zacjeljivanja nositi udobno i ne preusko donje rublje,
- održavati redovitu higijenu,
- ne dirati ili istiskati čir,
- popiti tabletu protiv bolova po potrebi,
- obavezno prati ruke prije i nakon diranja tog predjela.

Ako se čir ne povuče unutar 3 tjedna, odnosno, ako infekcija postane jača ili ako čir postane jako bolan, potrebno je javiti se liječniku/ci kako bi utvrdili je li potreban antibiotik ili dreniranje čira.

Drugim riječima, ako se pojave simptomi poput vrućice, groznice, brzorastuće i bolne kvrge koja se ne povlači nakon 3 tjedna, tada je topla preporuka potražiti medicinsku pomoć.

Što učiniti za prevenciju?

Spriječiti čireve nije uvijek moguće, ali ovi postupci mogu pomoći u smanjenju rizika od budućih vaginalnih čireva:

- umjesto brijanja, dlake skratite čistim škarama kako bi se minimizirao rizik od urastanja dlaka,
- ako se ipak brijete, vodite računa o redovnom mijenjanju žileta jer tupi brijači mogu povećati rizik od urastanja dlačica,
- nemojte dijeliti britvice, ručnike, spužvice za tuširanje i slično,
- ako se brijete, to činite u tušu ili kadi, te nikako na suho i nakon koristite losion za dodatnu hidrataciju, no pripazite da nema parfema i iritansa,
- također, ako se brijete, držite se smjera rasta dlaka što također smanjuje rizik od urastanja,
- tu i tamo napravite nježan piling čime ćete ukloniti mrtve stanice kože,
- ako vam je propisan antibiotik, obavezno popijte čitavu kuru kako se infekcija ne bi vratila,
- prije i nakon dodirivanja genitalija obavezno operite ruke.

Zaključno, većina čireva u vaginalnom predjelu najčešće prođe sama od sebe unutar nekoliko dana do par tjedana, pogotovo ako proces zacjeljenja potaknete kućnom njegom, no ponavljamo, ako se simptomi pogoršaju ili čir nakon 3 tjedna ne prolazi, javite se liječniku/ci!

 

Izvor