Što reći umjesto da nekoga ghostamo?

Ghosting je izraz koji opisuje prekid svake komunikacije i kontakta s drugom osobom bez nekog očitog upozorenja ili opravdavanja, nakon kojeg slijedi kontinuirano ignoriranje bilo kojeg pokušaja druge osobe da se ponovno uspostavi komunikacija i odnos.

 

U današnjem svijetu i našim odnosima, pogotovo onih koji su primarno ostvareni kroz digitalnu komunikaciju, ghosting je postala izrazito česta pojava i ponašanje. U vrijeme online datinga i koketiranja putem poruka, za mnoge je ghosting jedina opcija kako bi sigurno zaustavili daljnji odnos. Često se mnogi osjećaju kao da bi potaknuli dodatno neželjeno ponašanje kod druge osobe ako izravno kažu da ne žele nastaviti komunikaciju i odnos te je ignoriranje dok ne prestanu (ako ikada prestanu) često najsigurnija opcija za sebe - barem se tako čini. Zbog toga želimo istaknuti da je ghosting nekada razumno i potrebno ponašanje kako bismo se zaštitili i mi te nećemo osuđivati niti želimo da osuđuješ sebe ako je ghosting ikada bila tvoja opcija da zaustaviš neželjenu interakciju. 

 

Ali u situacijama gdje se ne osjećamo nesigurno ili u bilo kakvoj opasnosti, već jednostavno želimo zaustaviti komunikaciju ali nismo sigurni kako bez da povrijedimo drugu osobu, možemo poslati poruke (koje ne moramo dodatno opravdavati!) kojima izražavamo naše pravo i želju da se taj odnos zaustavi. 



Drago mi je što smo se upoznali, ali ne želim nastaviti razgovor/naš odnos. Ne odgovara mi. Hvala ti na vremenu i želim ti sve najbolje. 

 

Dosta toga mi se događa u životu i ne mogu prioritizirati naše prijateljstvo/vezu. 

 

Ovo više ne funkcionira za mene i ne želim nastaviti naše razgovore/naš odnos.



Ovo su tri veoma pojednostavljena i štura primjera apsolutno validnih poruka i razloga zbog kojih ne želiš nastaviti određen odnos i interakciju. Zbog kompleksnosti svakog odnosa i osobe, stila razgovora i potreba, uvijek bismo se trebali izražavati kako nam je najugodnije, ali možeš pogledati u ove primjere za inspiraciju kako oblikovati svoje potrebe u poruku koja će što manje povrijediti drugu osobu i prikladna je za tebe i vaš odnos. 

 

Htjeti zaustaviti bilo koju interakciju i odnos, zbog bilo kojeg razloga, je validno i zaslužuješ to učiniti samo zato što to želiš. Ako ne želimo provoditi vrijeme s nekime ne znači da su oni manje vrijedni kao osoba jer ih mi ne želimo u svojem životu. Niti to znači da smo mi manje vrijedni jer mi ne odgovaramo drugome.

 

Svi smo odgovorni za svoj život, odabire i za svoja ponašanja, tako i za svoje odnose. Imamo pravo birati ih i mijenjati i zaustavljati. Svakako bismo se trebali truditi to činiti da ne povrjeđujemo sebe ili druge, ali imamo pravo zaustaviti odnos koji mi ne želimo a druga osoba želi. I isto moramo poštovati kod drugoga.

 

Ako je ghosting najsigurnija opcija za tebe, učini to. Ako je poruka, slična našim primjerima i prilagođena tebi i tvojem odnosu, najbolja opcija za tebe, tvoju savjest i tuđe osjećaje, pošalji ju. 

 

Svi radimo u svakom trenu najbolje što znamo i možemo. To naše najbolje izgleda drugačije u svakom drugom trenutku. Ali uvijek možemo prioritizirati sigurnost i zadovoljstvo sebe i drugih, najbolje što možemo u tom trenutku i situaciji.