Što koristiti ljeti umjesto tampona?

Vjerujemo da ni vas nije zaobišla vijest o nedavnoj studiji koja je otkrila da tamponi sadrže toksične metale, poput olova i arsena. Glavna istraživačica Jenni A. Shearston naglasila je da ne želi ovime stvoriti paniku, ali da je potrebno puno više istraživanja i informiranja o menstrualnim proizvodima.

U svjetlu toga, logično je da su neke osobe poželjele manje koristiti tampone, no koju alternativu odabrati, pogotovo po ljeti kada ne želimo zbog menstruacije žrtvovati kupanje i uživanje na moru?

Alternative tamponima sve su popularnije, a uz to višekratne su to opcije koje će vas dugo služiti. Dakako, govorimo o menstrualnim čašicama i menstrualnim diskovima!

Menstrualne čašice su naprave u obliku lijevka izrađene od medicinskog silikona ili lateksa koje se umeću poput tampona te služe  za skupljanje menstrualne tekućine. One se, kao što smo napisale, mogu višekratno koristiti, a veliki je plus što ih se, za razliku od tampona, ne mora tako često mijenjati.

Menstrualni diskovi izgledaju i poput kontracepcijskih dijafragmi te su također još jedna zgodna alternativa koja radi na isti princip ka i čašica. Uz to, odlični su i kada je u pitanju seks za vrijeme menstruacije jer se pozicionira dosta visoko te ne bi smio smetati niti bi ga se uopće trebalo osjetiti. No imajte na umu da menstrualni disk nije zamjena za kondom niti je kontraceptivno sredstvo!

Potencijalni minus jedne i druge alternative je taj što će vas u početku koštati malo više novaca, no gledajući dugoročno, ulog se isplati - puno više nego svaki mjesec paket(i) tampona!