Što kada seks postane dosadan?

Nećemo se lagati - postoje situacije u seksualnom životu gdje seks može postati doslovce dosadan, rutinski, i nešto što se radi iz navike.

Razlozi mogu biti svakojaki, no prije svega, definirajmo pobliže značenje dosadnog seksa.

Što se smatra dosadnim seksom?

Ukratko - seks koji vam je dosadan.

Doista, različite osobe imaju različite seksualne želje, potrebe, fetiše i slično, te je dosadan seks vrlo subjektivna stvar. Isti seks nekome može biti totalno divlji, dok nekom drugom može biti totalno basic. Ono što se inače najčešće smatra dosadnim seksom je situacija kada seks od uzbudljivog i spontanog postane rutinska intimnost, predvidljiv i nezanimljiv.

Koji mogu biti uzroci?

Uzroci mogu biti emocionalni, odnosno, seks i njegov doživljaj ne mora biti povezan sa samim seksom, već s mentalnim zdravljem. Neki od takvih razloga mogu biti:

- napetosti u vezi: nije tajna da su fizička i emocionalna intima povezane i da imaju utjecaj jedna na drugu. Stoga, razlog može biti i nekakav problem u samoj vezi koji je potrebno prije svega riješiti i o kojem je potrebno razgovarati kako bi se problem identificirao,

- depresija, anksioznost i ADHD: sva tri slučaja mogu utjecati na smanjenje libida i seksualne želje.

Uzroci mogu biti i fizičke prirode:

- bol: ako je seks bolan, posve je uobičajeno da se želja za istim smanji ili se pak osoba radi toga ne može u potpunosti opustiti što može biti ograničavajuće. U tom slučaju bitno je potražiti savjet liječnika/ce!

- izdržljivost: fizička kondicija može imati veliki utjecaj na seks, kao i na same mogućnosti što sve možete ili ne možete napraviti i probati.

Što učiniti po tom pitanju?

Ako su se strasti malo smanjile u pogledu seksa, prije svega ne brinite, to je posve uobičajena stvar koja se da riješiti - ako za time ima želje i potrebe.

Bez obzira na to jesu li vaše situacije između plahti povezane uz emocionalne ili fizičke probleme (ili kombinaciju), postoje stvari koje možete probati napraviti kako bi se seks poboljšao i kako biste u konačnici svi bili zadovoljni/e!

1.Pričajte!
U vezi, dobra komunikacija je ključna, a pogotovo kada govorimo o seksu. Budite otvoreni, iskreni i imajte razumijevanja, te ne zaboravite pričati o seksualnim željama, fantazijama i potrebama, ali i o stvarima koje vam se ne sviđaju.

2. Rezervirajte vrijeme za seks!
Možda se zakazivanje vremena za seks ne čini seksi, ali ako imate raspored i životni ritam takav da ne stižete drugačije, posvetiti vrijeme jedno drugome čini se kao dobar start.

3. Isprobajte seksualne igračke!
Razmislite o tome da začinite stvari seksualnim igračkama. Postoji mnogo različitih vrsta seksualnih igračaka koje možete probati i time obogatiti i začiniti vaš seks nečim novim.

4. Upoznajte svoje tijelo!
Ne zaboravite na masturbaciju i upoznavanje vlastitog tijela i onog što volite i što vam paše. Ako znate adekvatno to objasniti drugoj osobi, već tada će seks početi dobro jer neće biti metode pokušaja i pogreške.

5. Posjetite liječnika/cu!
Ako imate zdravstveno stanje koje utječe na vaš seksualni život, razgovarajte s liječnikom/com. Može se raditi o prilagodbi lijekova ili sugestiji terapije, ovisno o problemu, a i ne zaboravite na opciju seksualnih terapeuta koji mogu pomoći u nošenju sa situacijama u seksu i vezi.

Naposljetku, komunikacija je ključna, kako u spavaćoj sobi tako i izvan nje. Sama mogućnost vođenja otvorenih, neosuđujućih razgovora s vašom osobom kamen je temeljac istinske intimnosti.

Ako vaš/a partner/ica ima zdravstvenih problema koji pridonose lošijoj kvaliteti seksa, imajte strpljenja i budite mu/joj podrška. Ako si ti pak ta/j, pokušaj to iskomunicirati sa partnerom/icom.


Izvor