Što je to PAPA test i test na HPV? Kako se razlikuju?

 

Papa test i test na HPV su neki od najboljih načina prevencije raka grlića maternice.

Ti pregledi mogu pomoći prepoznati probleme grlića maternice u ranoj fazi, čime se omogućava liječenje prije nego dođe do raka. Rak grlića maternice je prije bio najčešći uzrok smrti od raka kod osoba s vaginom, ali zahvaljujući Papa testovima i HPV testovima, uz cjepivo protiv HPV-a, danas je značajno rjeđi problem. Zbog toga su ti redovni pregledi toliko važni!

 

Kakav je osjećaj napraviti Papa test i HPV test?

Papa test i HPV testiranje traje samo nekoliko minuta. Liječnik ginekološke skrbi će koristiti spekulum da otvori vaginu, zatim će nježno napraviti bris grlića maternice štapićem s vatom ili sličnim alatom. Time će skupiti sitan uzorak ćelija na tom dijelu organa, uzorak se šalje laboratoriju i ondje se uzorak ćelija prouči.

Može se osjetiti određen pritisak kada se otvori spekulum u vagini, ali to ne bi trebalo biti bolno iskustvo. Danas postoje spekulumi različitih veličina i najbolje je da liječnik odabere onaj koji je u skladu s anatomijom osobe na pregledu.

Isto tako se može osjetiti blago grebanje ili manji grč kada se radi bris grlića, što može biti neugodno, ali isto tako rijetko kada boli i jako kratko traje.

 

Izvor

 

Papa test i HPV test su zapravo isti proces testiranja i sličan je osjećaj i iskustvo za osobu na pregledu, ali testiranjem se traže različite stvari.

 

Što se traži HPV testom?

Humani papiloma virus (HPV) je izrazito česta seksualno prenosiva infekcija. U većini slučajeva nije štetna i naše tijelo je se riješi samostalno nakon određenog vremena. Ali onih nekoliko tipova HPV-a koji mogu biti problematični mogu čak dovesti do takvih promjena u ćelijama da se razvije rak – zbog toga se te vrste nazivaju visokorizičnim HPV-om.

HPV testom se traže ti visokorizični tipovi HPV-a na grliću maternice. Nakon što se uzeti uzorak pošalje laboratoriju s uputom traženja HPV-a, nalazi će doći ili „pozitivni“ ili „negativni“.

 

Što se traži PAPA testom?

Papa test traži abnormalne ćelije na grliću maternice koje bi mogle dovesti do raka tog dijela organa. Papa test pronalazi promijenjene ćelije koje su nastale zbog visokorizičnog HPV-a, ali ne pronalazi sam HPV. Zbog toga nalazi Papa testa se izjašnjavaju kao „normalni“ ili „abnormalni“.

 

Pronalaze li Papa test i HPV test rak maternice?

Ovi testovi ne mogu pronaći rak izravno – oni su samo pregledi koji ukazuju našem liječniku na to trebamo li dodatno testiranje ili liječenje.

 

Kada bismo trebali ići na Papa test i/ili HPV test? Kakav bismo trebali činiti?

Koliko često je preporučeno da se testiraš ovisi o tvojoj dobi, zdravstvenoj slici i nalazima posljednjeg Papa testa ili HPV testa. Uglavnom se preporučuje Papa test jednom godišnje, a HPV testiranje nije toliko učestalo kod nas koliko Papa test, ali je preporučljivo učiniti ga uz Papa test jednom godišnje, pogotovo ako si seksualno aktivna osoba i mijenjaš ili si mijenjala/mijenjao seksualne partnere i partnerice.

Papa test i HPV test se mogu učiniti tijekom godišnjeg redovnog pregleda kod ginekologa, a možeš i popričati s njima o svojim zdravstvenim potrebama i kako se zaštititi od rizika. Možeš zatražiti HPV test ili se savjetovati s njima o tome je li ti takav test potreban i kada i koliko često bi se taj test trebao činiti u tvom slučaju.

 

Potrebne su godine da HPV uzrokuje promjenu ćelija, i da te promijenjene ćelije dovedu do raka – zbog toga HPV testiranje pronalazi probleme nešto ranije nego Papa test, jer pronađu HPV prije nego uzrokuje promjenu ćelija. Zato neki liječnici preporučuju HPV testiranje više i češće nego Papa testiranje, ali oba testa su odlični alati za prevenciju raka grlića maternice.

 

Što ako dobijem abnormalne nalaze Papa testa ili pozitivan HPV nalaz?

Ako laboratorij pronađe abnormalne ćelije na tvom grliću maternice nakon Papa testa, ili se HPV test vrati s papirićem na kojem piše „Pozitivno“ – nemoj paničariti! To ne znači da imaš rak, samo znači da za početak je potrebno dodatno testiranje i/ili određeno liječenje. Također se može dogoditi da je potrebno da liječnik nadgleda promjene u grliću tvoje maternice i prati kako se problem odvija, u slučaju da problem nestane s vremenom (što se zna dogoditi).

 

Trebam li Papa ili HPV testove iako sam primio/primila HPV cjepivo?

HPV cjepivo je odličan način za pomoć u prevenciji HPV-a i raka grlića maternice, ali to cjepivo nas ne štiti od apsolutno SVIH vrsta HPV-a, zbog čega je važno da se i dalje testiraš onoliko koliko ti tvoj liječnik preporučuje.

 

Gdje mogu obaviti HPV ili Papa test?

HPV i papa testiranje čine ginekološke ordinacije i možeš ih dobiti tijekom svojeg redovnog pregleda kod odabranog ginekologa, naručivanjem na poseban termin samo za taj test ako je potrebno ili uputnicom od liječnika opće prakse ako nemaš odabranog ginekologa, kao i odlaskom u privatnu ordinaciju ginekološke skrbi.

Ovi testovi su pokriveni osnovnim zdravstvenim osiguranjem, što znači da u tom slučaju ih ne moraš platiti, ali ako se odlučiš posjetiti privatnu ginekološku ordinaciju, onda ćeš ih platiti onoliko koliko ta klinika propisuje.

 

 

Izvor