Što je sextortion i kako se zaštititi?

Sextortion je termin skovan od dvije engleske riječi, sex i extortion, što bi u direktnom prijevodu označavalo seksualnu iznudu, odnosno ucjenu.

Zvuči grozno, što i jest, a kako to može izgledati u praksi?

Bez brige, nećemo biti previše grafičke u opisima, ali da dočaramo jednu vrstu situacije, ona bi mogla izgledati ovako:

Osoba A i osoba B su u vezi. Sve je divno i krasno dok odjednom više nije te između njih dolazi do prekida veze. Tijekom njihovog odnosa izmjenjivale su međusobno golišave fotke i provokativne videe, no tada je to bilo samo za njihove oči, ne misleći da će to ikada ikome od njih postati svojevrsno oružje. Sada, nakon prekida, osoba A ima veliku želju za osvetom, pa je osobi B zaprijetila da će objaviti sve te slike i videe na društvenim mrežama osim ako osoba B ne napravi nešto što osoba A želi (primjerice, na silu ostane u vezi ili plati određenu svotu novca kako bi slike i videi bili obrisani.

To je samo jedna od mogućnosti kako seksualna ucjena može izgledati, a iz godine u godinu predstavlja sve veći problem.

Na stranicama MUP-a može se pronaći točna definicija ovakvog ponašanja koja glasi da se sextortion definira kao: seksualna ucjena u kojoj se seksualne informacije ili slike koriste za iznuđivanje seksualnih usluga i/ili novca od žrtve.

Seksualna iznuda može doći od strane poznate osobe, ali i posve nepoznate, točnije, od strane kriminalnih skupina koji na ovaj nimalo pohvalan način zarađuju.

Posljedice također nisu nimalo blage. Štoviše, one mogu biti razorne kako za osobu koja je pogođena ucjenom tako i za obitelj te osobe, dok se u nekim slučajevima dogodilo i samoubojstvo.

Danas, kada je aktivnost na internetu u zamahu većem nego ikada, aplikacije za upoznavanje i društvene mreže predstavljaju opasan alat za iznudu.

Kako se zaštititi?

Prije svega, morate razumjeti da ono što pošaljete putem društvenih mreža ili pak na njima objavite ZAUVIJEK ostaje tamo, bez obzira obrisali vi to ili ne.

Uvijek budite oprezni s kime i kako razgovarate jer nikada ne možete znati tko se krije iza potencijalno posve izmišljenog imena, a ono što nipošto nemojte raditi je slati svoje gole slike i/ili videe putem društvenih mreža ili na bilo koji način.

Također, nikada nije kasno potražiti pomoć, a ako ti se ikada dogodi da ti netko prijeti da će objaviti tvoje fotke ili videe ako ne platiš ili ne učiniš nešto što druga osoba želi, odmah prekini komunikaciju i obrati se starijoj osobi, a potom i policiji! Imajte na umu da je to kazneno djelo koje će se isto tako zakonom i tretirati!

Izvor