Što je outercourse?

Outercourse je naziv za seksualnu aktivnost bez snošaja (eng. intercourse).

No kao i s puno stvari, outercourse može za različite osobe značiti različite stvari: dok za neke osobe outercourse označava sve ono što ne spada u penis-u-vaginu penetraciju, za neke označava ne prakticiranje penetracije bilo koje vrste (uključujući prste, seksualne igračke i analni seks).

Neke osobe odabiru outercourse alternativu za siguran seks, time postavljajući granice oko aktivnosti koje potencijalno mogu dovesti do trudnoće ili prijenosa spolno prenosive bolesti.

Je li outercourse isto što i apstinencija?

Može biti! Ovisi što za koga outercourse znači i kako ga odluče prakticirati, ponekad se definicije apstinencije i outercoursea mogu preklopiti

Što sve spada u outercourse?

Imajmo na umu da se definicija outercoursea razlikuje od osobe do osobe, no najčešće se radi sljedećim aktinostima:

Ljubljenje

Iako često podcijenjeno, ljubljenje je sjajan način za izgradnju intime, a ljubljenje različitih dijelova tijela može vrlo brzo otkriti koji dio tijela osobu posebno uzbuđuje!

Masaža

U pravim okolnostima, masaža može biti jako seksi! Također, masaža može biti super način za predigru i otkrivanje gdje volimo biti dirani!

Trljanje

Trljanjem tijela o tijelo možete otkriti koje vam pozicije odgovaraju, je li vam bolje sa ili bez odjeće...

U nekim definicijama to mogu biti i:

Međusobna masturbacija

Masturbacija uopće ne mora biti solo aktivnost, te zajedno možete masturbirati dok se ljubite, mazite i slično, istovremeno pokazujući jedno drugom ono što vam paše.

Manualna stimulacija

Stimuliranje rukama i prstima jedno drugog može biti jako zabavno i zanimljivo iskustvo, te super način za isprobavanje različitih lubrikanata (poput onih što griju ili hlade) kako biste otkrili što vam posebno paše i odgovara!

Oralni seks

Postoji puno načina kako oralno zadovoljiti partnera/icu, te ne zaboravite pritom komunicirati i pokazivati jedno drugom čega želite više, a što za vas baš i ne funkcionira!

Analni seks

Analni seks može biti uživancija, bilo da se radi o penetraciji penisom ili seksualnim igračkama!

Je li trudnoća moguća?

Pa i... Da. Naravno, ovisno o tome što za vas znači outercourse.

Trudnoća se generalno govoreći može dogoditi kad/ako sperma uđe u vaginu. To se, osim penetrativnim seksom, može dogoditi i primjerice ako sperma završi na prstima nakon čega se prst umetne u rodnicu. Ako postoji bilo kakva situacija da se tako nešto može dogoditi, prepoučujemo prakticiranje neke druge aktivnosti koja ne predstavlja opasnost za trudnoću!

A spolno prenosive bolesti?

U nekim slučajevima da.

Svaki put kada ste u kontaktu s tuđim genitalijama ili tjelesnim izlučevinama poput sperme, postoji mogućnost zaraze (na primjer, tljanje genitalija dok ste goli može biti situacija u kojoj je kontakt s tjelesnim izlčevinama itekako moguć). Isto tako, zaraza je moguća i praktiviranjem oralnom ili analnog seksa, kao i dijeljenjem seksualnih igračaka.

Ako želite biti oprezni, što svakako preporučujemo, koristite kondome i/ili dentalne brane!

Koja je svrha outercoursea?

Postoje brojne situacije i razlozi u kojima se osobe odlučuju za outercourse:

- nema kondoma pri ruci

- neka od osoba ne želi penetraciju

- želja za upoznavanjem svojeg i tuđeg tijela

- nespremnost za seks itd.

 

Seks je puno više od predigre, penetracije i orgazma, te postoji puno načina kako uživati u seksu i seksualnim aktivnostima koje ne uključuju penetraciju. Prakticirajući outercourse može se povećati seksualno zadovoljstvo, te to može biti super način za isprobavanje novih stvari, fokusiranje na drugačije užitke i istraživanje senszualnosti!

 

Izvor