Red flags u dopisivanju

Oni nikada neće biti prvi koji će poslati poruku

Uvijek si ti osoba koja započinje, i vjerojatno održava, razgovor. Kada ti dođe obavijest o pristigloj poruci, možda i dalje imaš nadu da je od njih, ali ne osjećaš iznenađenje kada vidiš da nisu oni. 



Jako često ti se javljaju zbog potrebe da saznaju gdje si, što radiš i kako ti izgledaju planovi

Njihovo ime pak uvijek prekriva tvoj ekran i uvijek su upućeni gdje se nalaziš, s kime provodiš vrijeme, što radiš, kako se osjećaš i što planiraš dalje. Neugodno hladne poruke negodovanja kada saznaju da si negdje gdje nisu pretpostavili da ćeš biti su upozorenje potencijalno opasnog odnošenja prema tebi, a pokušaji kontroliranja tebe bilo prijetnjama ili nabijanjem krivnje zato što nisi s njima ili ne radiš ono što im je rečeno, nasilničko su ponašanje u pisanoj formi. 

 

Šalju poruke uglavnom od jedne riječi

Možda je poruka skromna u sadržaju, ali puno toga govori. Ako uglavnom njihovo dopisivanje se svodi na potvrdne odgovore ili “haha” i smajliće i slično, a nikakve poruke koje potiču nastavak razgovora, to je znak da nešto nije u redu i nisu investirani u razgovor koliko i ti. Naravno, ako te ti jednoriječni odgovori smetaju. 

Ipak, nekada je važno poznavati razliku između osoba koje jednostavno nisu sklone dopisivanju i možemo s njima voditi divan razgovor uživo i zadržati čvrst odnos. Ali je važno izraziti potrebe jedan drugome i truditi se uvažiti te potrebe kako bi odnos bio zdrav. Ako je tebi redovit razgovor jako važan, a njima je dopisivanje samo tlaka i nepoznanica, pokušajte se češće viđati ili razgovarajte preko video poziva. Ako se ti samo želiš dopisivati, a oni nisu za to, onda se možda radi o jednostavnom nepoklapanju.

 

Osjećaš se kao da će u potpunosti nestati iz tvojeg života ako prestaneš započinjati razgovore

Odnosi uvijek zahtijevaju 100% truda da se održe i budu kvalitetni, ali tih 100% nije uvijek ravnomjerno raspodijeljeno. Nekada jedna osoba povuče 40, a druga 60%, a nekada 91 nasuprot 9%. Važno je da cijelo vrijeme se trudimo biti tu jedni za druge, najbolje kako možemo, čuvati sebe i naš zajednički odnos. Ali ako kontinuirano mi dajemo veliki dio truda u održavanje odnosa i ne dobivamo niti naznaku želje od druge osobe da učini slično, nekada je bolje samo dozvoliti da zaista nestanu iz našeg života. Što će ti na ekranu, njihove poruke i misli, njihovo prisustvo, ako sve što dobivaš iz toga je teret i obavezu truda da održavaš bilo kakvu interakciju?

 

Prolaze sati ili čak dani da odgovore na poruke

Okej, kao osoba koja je često jako zauzeta, osobno moram istaknuti da neki od nas zaista samo nemaju vremena redovito se dopisivati. Ali ono što je važno tu istaknuti uz to, je to da moji prijatelji i prijateljice, tako i partneri, jasno znaju da ću uvijek napraviti vrijeme za njih kada je to važno. To ne mora biti hitnoća, kada se osjećaju posebno loše ili im treba značajna podrška - već kada se želimo vidjeti, provesti vrijeme zajedno, saznati što nam se događa u životima - već ćemo nešto smisliti. Poziv, kavu ili video poziv - što god uspijemo. I ja znam da ako se osjećaju kao da ne dobivaju dovoljno, da će mi to reći. I ako se ja zabrinem da se ne osjećaju dovoljno uvaženo, spremna sam podsjetiti ih i izraziti svoje osjećaje. Zato je tu ključno postaviti si pitanja kada se sretnemo s time da nam netko jako rijetko i neredovito odgovara: kako se osjećam zbog toga? Kako se osjećam kada napokon odgovore? Kako odgovaraju? Što želim napraviti po pitanju svega toga? Želim li neku promjenu? Kakvu?

 

Ravnodušnost poruka, izostanak svih emocija

Opet, tu se može raditi o tome da osoba samo nije vrsna u dopisivanju. Ali može biti pokazatelj nečeg važnijeg i neugodnijeg u odnosu koji dijelite.

 

Izostanak kemije i usklađenosti u stilu komuniciranja

Osjećaš li se ugodno dopisivajući se s njima? Je li vam usklađen stil humora? Osjećaš li više kombinaciju napora i želje da napokon krene na bolje ili se zaista opušteno okrećeš prema ekranu i veselo tipkaš svoje odgovore? Razumiješ li što ti govore? Shvaćaju li oni tebe i tvoj humor? Komunikacija je osnova svakog odnosa, a nju ne čine samo ozbiljni razgovori o osnovnim vrijednostima - naša komunikacija u odnosima s drugim ljudima čini naše odnose onime što jesu. Koliko, kako i zašto se smijemo zajedno, kakve šale imamo između nas, što dijelimo jedni s drugima i na koji način - to oblikuje naš odnos i našu svakodnevicu. Ako nemamo isti ritam, isti sti, tada naše potrebe rijetko kada mogu biti ispunjene.

 

Slanje ogromnih poruka

Jako velike poruke mogu biti naznaka da je osoba više usmjerena na sebe, svoju persektivu i trud da ti prenesu što misle i što se događa s njima, nego da zaista održavaju ravnopravan razgovor s tobom. 

Nekada su dobrodošle i mnoge osobe se redovito dopisuju tako da si međusobno šalju velike tekstove, nekada je samo stvar stila, a nekada je upozorenje da naš doprinos razgovoru i nije toliko važan.

 

Tek ste se upoznali i već traži gole slike

Možda je ovo i tvoj đir pa možete koju fotku i razmijeniti (za savjete za sigurno sekstiranje pročitaj ovo!). Ali jako često ovo je naznaka nezainteresiranosti za tebe kao osobu, za ulaganje u emocionalan odnos i razgovor, za upoznavanje. Ako nešto tako i ne tražiš, to ne mora biti red flag, ali važno je znati prepoznati znakove ponašanja koje nisu u skladu s onime što očekuješ i tražiš!

 

S druge strane, šalje gole slike sebe bez prethodne komunikacije i tvojeg pristanka

Kada smo na kavi s nekime, osim ako nismo prethodno pričali s njima o tome i jako zadovoljno pristali na to da nam pokažu svoj penis ili vulvu, vjerojatno će nam biti neugodno ako smo to primorani vidjeti. Zašto su pravila drugačija za razgovor preko ekrana?

Imaš svako pravo ne vidjeti tuđe genitalije ili golo tijelo ako to ne želiš i imaš pravo izraziti svoju želju ako to želiš! Ali ne moraš to učiniti na neugodan i bezobrazan način.

Ako ti netko pošalje gole slike bez prethodne komunikacije o tome i bez tvojeg pristanka, jako je dobar pokazatelj toga da se i za druga njihova ponašanja neće tražiti tvoj pristanak.



Kada ste zajedno, oni ugase mobitel ili ga sklone

Ovo je nekada samo praksa ljudi koji se žele posvetiti vremenu s tobom i ne žele da ih mobitel ometa u tome. Ali se nekada može i raditi o tome da ne žele da dobiju neke poruke ili pozive za koje ne žele da znaš, od drugih osoba za koje ne žele da saznaš.

Otvoren i iskren razgovor o ovome je potreban da bi se svaka osoba osjećala uvaženo i poštovano.

 

I druga strana kovanice, kada ste zajedno, oni se ne odvajaju od mobitela

Od pokazivanja koliko pozornosti pridaju tebi, koliko važnosti pridaju vašem odnosu i zajedničkom vremenu, do toga koliko poštuju tebe, tvoje vrijeme i potrebe, želje i pozornost - niš od toga ne prolazi dobro kada se između tebe i očiju druge osobe uvijek nalazi njihov ekran.