Povijest vibratora

Vibratori su započeli svoju evoluciju u dalekoj antičkoj grčkoj. Razlog nastanka pretka vibratora je pomalo mračan, ali nikako se ne žalimo na njegove potomke. Prouči povijest vibratora i poduči svoje prijatelje i poznanike o važnosti i divoti vibratora.

Taj pomalo mračan razlog nastanka je bolest ''histerija''. Histerija zapravo nije bolest, ali prije toliko godina ljudi su puno gore tretirali žene i mislili su da je njihovo normalno emocionalno i seksualno ponašanje zapravo simptom izmišljene bolesti ''histerije.'' Također su mislili da histeriju izaziva "lutanje" maternice po tijelu, to jest da maternica otputuje od abdomena do pluća ili mozga i izazove histeriju. Što ti samo potvrđuje njihovu neuku nepromišljenost i to da histerija ne postoji.

Ali "liječenje" ove "bolesti" se provodilo sve do 1920-ih godina i to na vrlo zanimljiv način. (Zanimljiv - čitaj: najbolji oblik liječenja ikada.) Iako nisu uživali u tome i često prebacivali to "liječenje" na pomoćnike, doktori su vjerovali da "paroksizam" liječi histeriju. Paroksizam, ili kako ga danas nazivamo: orgazam. Dobro čitaš, doktori su pripisivali orgazme ženama dijagnosticiranim s histerijom. Taj orgazam se izazivao kao i danas: stimulacijom klitorisa. U to vrijeme, stimulacija klitorisa nije bila dio seksa, a samo penetracija se smatrala seksom. Zbog toga, doktori ili njihovi pomoćnici bi izazvali orgazam kod žene bez penetracije i taj orgazam se ne bi smatrao seksualnim činom.

Kao i danas, mnogi su se žalili da je stimulacija klitorisa teška te da je još teže izazvati orgazam žena. Jedan od tih osoba je bio kirurg Nathaniel Highmore u davnoj 1660. Nije se puno toga promijenilo u ovih 360 godina.

Usprkos tog žaljenja, mnoge pacijentice su se vraćale doktorima i tražile tretman paroksizmom. Što i nije toliko iznenađujuće - danas, u 2018. godini mnogi teško dostižu orgazam, možeš li zamisliti kolika je rijetkost bila doživjeti orgazam u 17. stoljeću? Plus, orgazmi su zabavni danas isto toliko kao i prije stotinama godina.

Zato što je ručno izazivanje orgazma bio težak posao, 1750. godine Francuska nam je poljepšala razdoblje kasnog baroka izumom "pelvičnog douche-a"". To je zapravo bio mehanički izazvan mlaz vode direktiran u međunožje. Prva verzija vibratora! I prva verzija "zabavnog tuširanja" koja se i danas koristi.

Kasnije, u Americi, 1869. George Taylor je osmislio stol-vibrator, tada nazvan "Manipulator". Pacijentica bi sjela ili legla na stol unutar kojeg je bila vibrirajuća kugla. Stol je bio pokrenut parnim pogonom pokrenutim ugljenom, a taj motor je bio skriven. Tada smo sjedili na vibrirajućim stolovima, a danas se zna sjesti na perilicu rublja dok radi. Niste to još probali? Ako nemaš vibrator, a imaš onu classic perilicu koja izazove potres u kupaoni, neka izazove potres tvojem tijelu ;)

Oba sistema su bila izrazito skupa, pogotovo za ta vremena pa nisu bili baš popularan odabir doktora.

Prvi elektro-mehanički vibrator je zapravo nastao 1880. godine. Britanski doktor Joseph Mortimer Granville napravio je spravu koja je težila 20 kila i imala otkrivene žice, ali je pokrenuo korištenje jeftinijih modela koji su bili pokrenuti rukom ili stopalom (kao neke šivaće mašine) i onih skupljih koji su radili samo na struju.

Kako se proširila popularnost struje, proširilo se korištenje prvih kućanskih vibratora. Zapravo, vibrator je peti uređaj elektrificiran u kući. Po redoslijedu, električni uređaju uvedeni u kućansku uporabu su bili: šivaća mašina, ventilator, kuhalo za vodu za čaj, toster te vibrator. Očito su nam prioriteti i danas vrlo slični, možda minus šivaća mašina.

Pojavile su se mnoge reklame u časopisima koje su pokazivale vibrator korišten na licu ili vratu, ali se vrlo dobro znalo kako se zapravo koriste ti proizvodi. Do 1920-ih vibratori su se pojavili u nekoliko filmova, a do 1930-ih su časopisi odustali od suptilnih reklama za vibratore jer je bilo odviše očito za što se koriste.
Kasnije su se vibratori pojavljivali kao i masažeri ostalih dijelova tijela, a tek 1960-ih se počeli reklamirati kao isključivo seksualne igračke.

Era seksualnih igračaka je počela tek prije otprilike 60 godina. Sljedeći put kada se ti ili tvoj_a partner_ica, ili se skupa zabavljate s vibratorom, sjetite se te avanture koju je vibrator prošao od doktorskih ordinacija do vaših ladica i polica.

I onda se nasmijte, maknite to s uma i uživajte!