Povrede, svađe i druge karakteristike zdravih parova

U zdravoj vezi, partneri i partnerice ne izražavaju jedni drugima uvijek sve savršeno. Svi smo mi ljudi i griješimo, imamo trenutke slabosti i glupih odabira.

 

Nekada se svađaju i raspravljaju. Imamo različita iskustva, percepcije, potrebe i perspektive, čak i sjećanja istih događaja. Nužno je truditi se uskladiti u našim odnosima i zadovoljiti svoje i tuđe potrebe, ali ne možemo tu usklađenost očekivati, pogotovo ne uvijek.

 

Ne slušaju uvijek jedni druge na savršen i potreban način. Aktivno slušanje drugih, a pogotovo podržavajuće slušanje je vještina koja se uči i razvija, s kojom mnogi imaju više problema nego s onom vještinom izražavanja sebe. To je također vještina koja će biti više ili manje kvalitetno primijenjena ovisno o našim emocijama, umoru, usmjerenosti i potrebama i željama u različitim trenucima.

 

Nekada povrijede jedni druge. Zbog toga što naše potrebe, trenuci slabosti, emocionalna i mentalna stanja, perspektive i percepcije su rijetko kada u potpunosti usklađene, možemo jedni druge povrijediti, koliko god to ne bismo htjeli. 

 

Teže poboljšanju, a ne savršenstvu. Savršenstvo je subjektivna zamisao koja nije realna, dostižna niti dovoljno precizna da uvijek znamo objasniti što uopće mislimo kada kažemo savršeno. Poboljšanje, ono precizirano i shvaćeno s obje strane, potrebno i željeno - to je ono čemu možemo i trebamo težiti, kao individua i kao par.

 

Znaju kako popraviti i razriješiti probleme. Problemi u odnosima su neizbježni, velikim dijelom zbog svega što smo i ranije navele. Prisutnost problema nije znak loše veze, već nedostatak znanja, vještina ili volje da se ti problemi riješe. 

 

Predani su rastu i razvoju sebe kao osobe te svojeg odnosa i aktivno rade na tome. Naši odnosi, pogotovo romantični, nisu neki apstraktan cilj za ispuniti ili životna stanica na koju moramo stići i tada sve staje. Mi smo unutar svojih odnosa i dalje individue, koje se mijenjaju svakidašnje, rastu i razvijaju se te trebamo težiti tome da te promjene budu zdrave i pozitivne za sebe i druge oko nas. Isto tako trebamo težiti da naš odnos evoluira prirodno, zdravo i pozitivno za nas i one s kojima smo u odnosu, i da ispunjava naše trenutne želje i potrebe.



Hvala thesecurerelationship na Instagramu za inspiraciju za članak!