#nobraday - Zašto grudnjake danas ostavljamo kod kuće?

13. listopada obilježava se Svjetski dan bez grudnjaka, a grudnjake danas ostavljamo kod kuće ne bi li se simbolički podigla svijest o raku dojke i važnosti samopregleda.

O samopregledu dojki i zašto je on bitan priča se još od osnovne škole, ali ne mnogo i o načinu kako ga pravilno provoditi. S obzirom na #nobraday odlučile smo malo „produbiti“ znanje o tome kako provesti samopregled i na što obratiti pažnju.

Što je samopregled i radim li ga ispravno?

Samopregled je postupak kojim osoba opipavanjem dojke ispituje je li došlo do nekakve promjene.

Ima više načina kako se može raditi: prvi je tako da jagodicama prstiju opipavamo kružnim pokretima od vanjskog dijela prema sredini (bradavici), kao da radimo krugove oko dojke.

Drugi način je da se jagodicama prstiju krećemo gore-dolje po dojci s jedne prema drugoj strani.

Treći način je da zamislimo križ koji će podijeliti dojku na 4 manja kvadranta i zatim svaki posebno opipavamo od vanjskog dijela prema unutarnjem.

Idealno bi bilo kada bi se pregled mogao obaviti ispred ogledala kako bi se vidjelo je li došlo do promjena u izgledu dojki, ali i ako nemaš u trenutku ogledalo, nema veze:)

Na što trebam obratiti pažnju?

U slučaju da za vrijeme samopregleda primijetiš kvržicu koja prije nije bila tamo ili izbočinu, neovisno je li bolna ili nije savjetujemo da se javiš liječniku/liječnici na kontrolu. Također treba obratiti pažnju je li odjednom došlo do razlike u veličini dojke, odnosno je li natekla, na promjenu teksture kože (pogotovo ako je poput kore od naranče), zadebljanje dojke ili na pojavu bolova u dojci. Važno je obratiti pozornost i na promjenu izgleda bradavice te ako je došlo do novonastalog iscjetka, kao i na otečenost limfnih čvorova u pazusima.

Tip: Za samopregled odredi dan u mjesecu kada ćeš ga obavljati, a najbolje je tjedan ili dva nakon završetka menstruacije kada dojke nisu preosjetljive.

Znači li kvržica da imam rak?

Pojava kvržice u dojci ne mora značiti rak, ponekad može biti i bezopasna cista ili nešto drugo, ali je svakako najpametnije to provjeriti s liječnicom/liječnikom.

Prema istraživanju iz 2022. od 462 ispitanice koje su se obrađivale radi kvržica na dojci 84,6% su ih same otkrile tijekom samopregleda. Od 462 ispitanice kod 26 je potvrđen karcinom, a kod njih 10 nalazio se u početnome stadiju. S obzirom na spomenuto istraživanje možemo vidjeti kako kvržica ne mora nužno značiti rak te sama dijagnoza raka ne znači onu najcrniju.

Ali, iako svaka kvržica ne znači rak, bitno je redovito provoditi samopregled dojki i u slučaju nekakvih promjena obratiti se liječniku/liječnici.


Izvori: NCBI, HZJZ, Mayo Clinic, HZJZ

Piše: Karmen K., 13.10.2024.