Ne, mjesečnica neće privući morske pse (i još par savjeta)

Dobro je s vremena na vrijeme podsjetiti se na to što je istina, a što nije kada je u pitanju seksualno i reproduktivno zdravlje. Čisto da ne upadnemo u vrtlog dezinformacija koji će, ako ga ne prekinemo na vrijeme, stvoriti još veći vrtlog totalnih neistina.

Kao na primjer:

Vaša mjesečnica neće privući morske pse

Svakog ljeta barem se jedna osoba dnevno zabrine hoće li kupanjac s mjesečnicom privući morske pse. Super vijest je da neće, a ako se bojite morskih pasa, to možete nastaviti činiti bez obzira na menstruaciju.

Iscjedak iz rodnice potpuno je normalan

I tijekom i nakon puberteta vaginalni iscjedak je posve uobičajena stvar. Baš nedavno pisale smo o vrstama iscjetka i na što koji ukazuje, a članak se nalazi ovdje.

Korištenje kontracepcije ne utječe na šanse da zatrudnite u budućnosti

Postoji mnogo dezinformacija o kontracepciji, a pogotovo o onoj hormonalnoj. Postoji totalno neutemeljen mit da će uzimanje hormonalne kontracepcije utjecati na šanse za trudnoću u budućnosti, no realnost je da - neće.

Ne trebaju vam proizvodi za čišćenje vagine

U ljekarnama i na policama drogerija mogu se pronaći različiti proizvodi namijenjeni vaginalnoj higijeni. Dok nemamo ništa protiv nježnih i pH neutralnih gelova za održavanje higijene vulve, vagina je podsjećamo unutarnji organ kojem nije potrebno ništa za čišćenje! Douchevi pogotovo!

U redu je potražiti novog/u ginekologa/inju

Puno informacija kada je u pitanju seksualno i reproduktivno zdravlje dobivamo od liječnika/ca, ali ako se iz bilo kojeg razloga u njihovom prisustvu ne osjećate ugodno ili vam ne odgovara i ne daje vam adekvatne informacije, potpuno je u redu promijeniti ga/ju i pronaći nekoga tko će odgovarati vašim potrebama i s kojima ćete, kako se kaže, kliknuti.