Najčešća pitanja u vezi analnog seksa

Analni je seks diljem društva još uvijek veliki tabu te se o njemu ne razgovara puno koliko bi trebalo, s obzirom na činjenicu da se uredno prakticira. Ako o tome ne pričamo, ne znači da se ne događa već sam označi da su ljudi manje informirani - što i nije najidealnija situacija.

To je potrebno stalno mijenjati i raditi na tome te komunicirati o svemu, pa i o analnom seksu. Danas odgovaramo na najčešća pitanja!

Pitanje: podrazumijeva li analni seks uvijek penetraciju?

Odgovor: Ne. Na vama je da odaberete koja vam vrsta (ako ikoja) analnog seksa paše i odgovara. Što se penetracije tiče, to može biti penisom, seksualnom igračkom ili prstom/prstima. Postoje i vrste analnog seksa koje ne uključuju penetraciju, poput diranja, lizanja ili kojekakve drugačije stimulacije anusa.

Pitanje: je li potrebno koristiti lubrikant?

Odgovor: apsolutno. Analni seks ne bi se smio prakticirati bez lubrikanta jer nije elastičan popu primjerice vagine, što znači da manjak lubrikacije može uzrokovati oštećenja i poderotine kože. Kada je riječ o analnom seksu, na lubrikantu ne treba štedjeti!

Pitanje: je li trudnoća rizik?

Odgovor: Tehnički se od isključivo analnog seksa ne može zatrudnjeti, no imajte na umu da su vaginalni i analni otvor susjedi, te ako se dogodi da sperma nekako završi u vaginalnom otvoru, tada je trudnoća moguća. Preporuka je koristiti kondom!

Pitanje: je li potrebno koristiti kondom?

Odgovor: svakako je preporučljivo. Možda analni seks ne predstavlja direktan rizik za trudnoću, ali nezaštićenim seksom povećava se rizik od prenošenja spolno prenosivih bolesti i infekcija, stoga je koristiti kondom dosta važno. Ako se s analnog prebacujete na vaginalni seks, uvijek promijenite kondom!

Upamtite, komunikacija je ključna. Pričajte o analnom seksu, razgovarajte o tome što kome paše a što ne i poštujte tuđu odluku. Isto tako, skroz je u redu ako analni đir nije tvoj đir!