Krvarenje tijekom ovulacije

Ovulacija je prirodan proces tijekom kojeg jajnik izbacuje jajašce u jajovod. Ako to jajašce nije oplođeno unutar 24 sata nakon izbacivanja iz jajnika, ono se počinje razgrađivati i skupa s ostatkom tkiva koje se pripremilo na moguću trudnoću unutar maternice, izlazi u obliku krvi tijekom menstruacije.

Kako prepoznati da ovuliraš?

Kada se proces ovulacije približava, tijelo proizvodi više sluzi u vratu maternice kako bi pomoglo potencijalnoj spermi da dođe do jajašca koje će uskoro biti ispušteno. To možeš primijetiti prema pojačanom iscjetku koji se može vidjeti na donjem rublju ili na toaletnom papiru nakon brisanja - pazi da uvijek brišeš nakon nužde u smjeru od trbuha prema leđima da izbjegneš infekciju, čak i kada samo mokriš! Iscjedak postaje rastezljiviji, prozirniji i mokriji, zapravo često sliči sirovom bjelanjku jaja. Taj iscjedak je najintenzivniji dan do dva prije ovulacije, u danima kada je estrogen u tijelu najviši. Nakon tog povišenja estrogena, ispušta se luteinizirajući hormon (LH) koji pokrene ispuštanje jajašca iz jajnika 36 do 40 sati nakon povišene razine estrogena.

Neke osobe osjete bol tijekom ovulacije, uglavnom na jednoj strani abdomena koja se može izmjenjivati od ciklusa do ciklusa, sličnoj grčevima ili bude oštrija i probadajuća. Ta bol može trajati nekoliko sati ili nekoliko dana.

Za neke osobe, neovisno o prisutnosti boli, ovulacija dovede i do krvarenja.

Najbolje prepoznatljivo prema svojem engleskom nazivu, „spotting“ je zapravo intermenstrualno krvarenje ili „točkasto krvarenje“ koje se pojavi u bilo kojem vremenu u ciklusu izvan redovite menstruacije. Točkasto krvarenje se pojavljuje kod između 5% i 13% osoba s menstruacijom, a krvarenje povezano isključivo s ovulacijom se vjeruje da se pojavljuje u manje od 5% osoba.

Točkasto odnosno intermenstrualno krvarenje (spotting) se može pojaviti i zbog drugih faktora. Hormonalna kontracepcija, trudnoća, fibroidi, polipi, infekcije, fizičke promjene na maternici, poremećaji krvarenja i kancerogene promjene su neki od mogućih uzroka.

Kod mnogih, ovulacijsko krvarenje se pojavljuje kao veoma nježna crvena ili gotovo ružičasta boja u iscjetku normalne količine, koja traje jedan do dva dana. Kod drugih, ono može biti smeđe boje ili čak se pojaviti kao intenzivno krvarenje s ugrušcima koje traje do nekoliko dana. U slučaju da se nešto slično pojavi tijekom tvojeg menstrualnog ciklusa, pogotovo ako teže prokrvariš izvan svojeg redovitog ciklusa, izrazito je važno javiti se ginekologu i savjetovati se o tome što je najbolje činiti.

Praćenje simptoma tvojeg ciklusa može značajno pomoći otkriti potencijalne problematične aspekte koji ti otežavaju svakodnevicu, a ono je izrazito važno kada se pojave veće neugodnosti ili iznenađenja – pogotovo ona poput krvarenja.

Otvoreno razgovaraj o svojem menstrualnom ciklusu sa svojim ginekologom, prati svoje simptome i ciklus te se savjet u slučajevima intermenstrualnog krvarenja. 

Možda će se pregledati hormonalna slika, savjetovati neka izmjena u prehrani ili drugim životnim navikama ili uvesti neki lijek ako je potrebno.

Tvoj menstrualni ciklus je značajan pokazatelj tvojeg cjelokupnog zdravlja te je važno pratiti ga, odlaziti na redovite ginekološke preglede (barem jednom godišnje ako ginekolog ne izrazi potrebu za češćim pregledima) i otvoreno se savjetovati o svojem zdravlju i navikama vezanim za tvoje reproduktivno zdravlje sa svojim odabranim liječnicima.

Izvor