Kako se vratiti u igru nakon duljeg perioda bez seksa

Nakon duljeg vremena bez seksa (s time da ne definiramo što je to točno dulje; to se razlikuje od osobe do osobe i dok nekome to može značiti godinu dana, nekome može i mjesec), zna biti malo neobično ponovno se upustiti u svijet seksa i seksualne intime. Bilo da se radi o vezi u kojoj niste bili dugo seksualno aktivni ili pak o prvom seksu nakon dugo vremena s nekom novom i/ili (u tom pogledu) nepoznatom osobom, treba imati na umu sljedeće stvari:

#1 na prvom mjestu je razgovor

Ako nikada prije ili pak duže vremena niste bili/e intimni/e s tom osobom u seksualnom smislu, normalno je da možda nećete odmah kliknuti i magično znati sve što netko drugi voli i li ne voli. Stoga je razgovor jako važan, pogotovo prije samog seksualnog čina, u kojem ćete pričati o granicama ili pak promjeni istih, kako bi svi bili upućeni/e i informirani/e o tome što je dozvoljeno i što nekome paše, i ono što nije.

#2 samo izravno i otvoreno

Nemojte okolišati i očekivati da će osoba čitati vaše misli i suprotno. Budite izravni/e u onome što želite, što vam je u redu i što očekujete i želite.

#3 ako se sam seks ne dogodi, to je ok

Nakon duljeg vremena bez seksa, upuštanje u takvu vrstu intime može biti jednostavno neobično. Upamtite da se ne radi o utrci i nigdje vam se ne žuri, te ako se seks ne dogodi odmah iz bilo kojeg razloga, a želite biti intimni/e, postoji brdo drugih stvari koje možete probati. Maženje, ljubljenje, grljenje... Lista ide dalje, i ima opcija koliko usko ili široko želite da budu.

#4 smanjite očekivanja

Nakon dugog vremena bez seksa, kad se toga zaželimo mašta počne raditi svoje. No seks u stvarnom životu nije seks kao u filmovima i rijetko kada to bude vatromet od prve, što je posve normalno s obzirom na to da ili ne poznajete osobu u seksualnom smislu ili je prošlo dugo vremena otkad ste se seksali/e, a stvari se mijenjaju. Imajte razumijevanja i strpljenja!

#5 uvijek imaš sebe

Odnosno, ako ti fali seksualnog užitka, masturbacija je uvijek opcija, a i super stvar za istraživanje vlastitog tijela i onoga u emu uživaš.

#6 Razgovor nakon jednako je važan

Nakon seksa razgovarajte o otme što vam je bilo dobro, a što baš i nije i na čemu bi bilo super drugi puta poraditi i obratiti pažnju.

#7 Kvaliteta uvijek iznad kvantitete

Na kraju dana, nije važno koliko se puta seksamo, već što iz seksa dobijemo. Da, neke osobe imaju veći libido i uživaju u frekventnijem seksu, ali uvijek je bolji jedan dobar seks nego tri ispodprosječna u kojem na kraju nitko ne uživa. Na kraju krajeva, upamti da period seksualne neaktivnosti nije i ne mora biti loš, te učestalost seksa ne znači niti dobar seks, niti nas definira na ikakvoj razini.