Kako se nositi sa strahom od intime

Strah od intimnosti je vrlo kompleksna stvar koja djeluje na više razina: emocionalnoj (strah dijeljenja osjećaja i pokazivanja osjećajnosti), intelektualnoj (strah od dijeljenja misli i ideja), fizičkoj (strah od dodira, seksa, fizičke manifestacije intimnosti) te iskustvenoj (strah od zajedničkog uživanja u aktivnostima).

Taj strah može biti svjestan ali i nesvjestan, ali kakav god da je, utječe na osobu i na sposobnost stvaranja i održavanja bliskih veza s drugim osobama. Korijen može ležati u djetinjstvu, nekoj vrsti traume ili pak medicinskom razlogu kao rezultat nekih poremećaja.

Najčešći znakovi straha od intime su:

Sabotaža veza
Čest znak straha od intimnosti je uništavanje veza s drugima. Ponekad se radi o izbjegavanju drugih, ponekad od izbjegavanja bilo kakve vrste konflikta ili pak potpunog bježanja od (pokazivanja) osjećaja. Naravno, to ije uvijek slučaj, no to je čest obrazac.

Povijest kratkotrajnih veza i odnosa
Kod straha od intime čest je slučaj bijega od druge osobe kad odnos postaje ozbiljniji, tako da osoba koja ima strah od intime izuzme sebe iz odnosa i često ga prekine kada joj odnos postane preblizak li prezahtjevan.

Perfekcionizam
Česta odlika karaktera kod osoba koje imaju strah od intime je i perfekcionizam. Perfekcionisti obično puno traže i očekuju kako od sebe, tako i od drugih, što često vodi u kreiranje nemogućih očekivanja kako od druge osobe, tako i od veze.

Kako se nositi sa strahom od intime?

Prije svega, treba sagledati situaciju realno: veze nisu linearne i nisu uvijek lagane.

Prvi je savjet kreirati siguran prostor, kako fizički tako i mentalni, i bilo da si ti ta osoba ili je u tvojoj blizini osoba koja se boji intime, uvijek treba pružiti prostor i mir kada je on potreban, te pružiti potporu i pokazati strpljenje.

Također, bitno je suočiti se s tim strahom, i pokušati pronaći njegov uzrok, jer kad se pronađe uzrok može se raditi na samom korijenu problema.

Kod takvih situacija terapija i razgovor sa stručnom osobom može biti od velike pomoći u pomaganju razumijevanja samog/e sebe ili druge osobe te može pomoći u pronalasku najboljeg načina za nošenje i rješavanje problema tog straha.

Izvor