Kako se najbolje brinuti o vagini i vulvi?

Vagina (unutarnji dio) i vulva (vanjski dio) dio su reproduktivnog sustava o kojem treba voditi brigu, no ponekad se na tu temu šire različite dezinformacije i savjeti, poput douchinga, raznih krema, gelova i sličnog koji mogu napraviti više štete nego koristi.

Danas pišemo o savjetima kako se na najbolji način brinuti o vaginalnom predjelu te koje stvari raditi češće, a koje izbjegavati u širokom luku!

Izbor donjeg rublja jako je važan

U trgovinama se na policama nude svakojake vrste i modeli donjeg rublja, ali ako govorimo o onom najadekvatnijem, tu obično pamučno prednjači.

Pamuk je materijal koji omogućava koži da diše što posljedično sprječava nakupljanje i razmnožavanje bakterija, što je naposljetku važno za sprječavanje infekcije ali i neugodnih mirisa,

Vagina je sposobna čistiti se sama

To znači da vaginu nije potrebno čistiti iznutra, jer je dizajnirana da to čini sama. Douchevi su po tom pitanju posebno opasni, jer mogu isprati dobre bakterije i poremetiti pH nivoe unutar same vagine.

S vulvom koristiti prikladne proizvode

Ako koristite proizvode za higijenu vulve, to trebaju biti blagi i neutralni čitači bez mirisa i alergena, kako ne bi došlo do infekcija ili iritacija. Drugim riječima izbjegavajte korištenje gelova za tuširanje u području vulve.

Smjer brisanja uvijek je od naprijed prema iza

Nakon tuširanja, male ili velike nužde, brisanje uvijem kora ići u smjeru od naprijed prema iza, odnosno u smjeru početka vulve prema anusu, kako se bakterije iz analnog predjela ne bi širile ka vulvi i vaginalnom otvoru.

Mokrenje nakon seksa je nužno

Iako smo svjesne da nije uvijek prva stvar koju želite napraviti poslije seksa, mokrenje nakon sitog je veoma važno u ispiranju bakterija i sprječavanju infekcija.

Uvijek treba koristiti zaštitu

U higijenu vagine i vulve spada i odgovorno seksualno ponašanje, što znači korištenje kondoma pri seksu kako bi se minimizirao rizik od prenošenja spolno prenosivih bolesti.