Kako pričati o seksualnom zdravlju sa partnerom/icom

Kada upoznamo nekog novog, sve je uzbudljivo! No nezaobilazan dio početka odnosa, bilo kratkoročnog ili dugoročnog je razgovor o seksualnom zdravlju.

Razgovarati o seksualnom zdravlju nije u tolikoj mjeri više tabu tema, no s njome još uvijek nažalost u nekim situacijama može biti prisutan osjećaj srama i nelagode. No to je nešto što se mora napraviti kako biste svi bili načistu i sigurni/e.

Evo kako pristupiti ovoj važnoj temi:

Ne pokrećite ovu temu prije ili tijekom seksa

Kada je riječ o ozbiljnim temama, bolje ih je odvojiti od seksualnih aktivnosti, stoga izbjegavajte razgovarati o seksualnom zdravlju neposredno prije ili čak tijekom seksa. Tada su nam misli i emocije često fokusirani na nešto posve drugo i prosuđivanje može biti tada malo upitno, stoga je bolje odvojiti vrijeme i u miru popričati o bitnim stvarima vezanima uz seksualno zdravlje.

Nemojte pretpostavljati da će ovaj razgovor uništiti atmosferu

Postoje stvari koje je dobro, ali i potrebno znati o osobi (i osoba o vama) prije nego što stvari postanu seksualne. Istina, o stvarima poput spolno prenosivih bolesti ili seksualne traume nije lako razgovarati i sigurno se možete sjetiti zabavnijih i lakših tema za razgovor, no nužno je pričati o tome.

Na primjer, razgovor možete započeti ovako: Jako me privlačiš i volio/voljela bi se seksati s tobom, no hajdemo se prije toga malo bolje upoznatiOvi razgovori (idealno) utiru put zabavnom i sigurnijem seksualnom iskustvu, tako da nema razloga da razgovor bude kao u odvjetničkom uredu.

Destigmatizirajte temu

Razgovori o seksualnom zdravlju za neke osobe mogu biti neugodni i predstavljati svojevrsni okidač. Poštujte tempo i iskrenost druge osobe, izbjegavajte osudu i pokušajte toj temi pristupiti vrlo otvoreno, kao da pričate o bilo kojoj drugoj kako iste smanjili/e osjećaj nelagode i ako bi se svi osjećali/e sigurnima podijeliti stvari o sebi.

Upamtite: ovo nije ispitivanje

Ako ste vi osoba koja je pokrenula razgovor, nemojte ga voditi u smjeru ispitivanja već doista razgovarajte. Umjesto da drugoj osobi postavljate pitanja, razmislite o tome da prvo ponudite informacije.

Primjerice, možete reći: Moje seksualno zdravlje mi je na prvom mjestu pa sam se nedavno testirao/la - tako ćete pokazati da dijelite odgovornost, ali istovremeno da je i druga osoba slobodna to podijeliti s vama.

Seksualno zdravlje odnosi se na sve osobe u vezi/odnosu

Kada razgovarate o seksualnom zdravlju, imajte na umu da niste jedno protiv drugog/e, već ste u tome zajedno. Možete predložiti da zajedno odete na testiranje, ili pak razgovor početi: Kako bi stvari bile sigurne i zabavne za nas oboje, možemo li pričati o seksualnom zdravlju?.

Pričajte i o granicama

U ovom slučaju granica može biti primjerice mandat korištenja kondoma, dentalne brane i slično. Koje god da jesu, savjetujemo da i njih uvrstite u razgovor. Isto tako, svoje, ali i tuđe granice valja poštivati, a razumjeti se mogu jedino tako da se o njima razgovara.

Rano otkrivanje granica također će vam dati priliku da vidite postoje li neke stvari za koje je možda ipak potrebno znati unaprijed. Izražavanje svojih granica ne znači da će ih drugi ljudi nužno poštivati, a na vama je da držite do njih, te ako ih druga osoba ne poštuje, na vama će stajati odluka o daljnjem razvoju vašeg odnosa.

Ovdje nema mjesta neiskrenosti

U razgovoru o seksualnom zdravlju važno je da su svi transparentni i iskreni. Također, izravnost je bitna, i nema sramote u pitanju: Jesi li se nedavno testirao/la?.

Razgovor o seksualnom zdravlju ne mora biti neugodan, a izuzetno je važan radi vašeg i tuđeg zdravlja. Isto tako važno je pričati o tome kako bi se smanjila stigma i osjećaj srama te kako bi se ova vrlo normalna stvar u potpunosti normalizirala. Imati spolnu bolest nije sramota, kao niti otići se testirati, te je definitivno vrijedan radi vašeg i tuđeg mira i užitka.