Kako poremećaji u prehrani mogu utjecati na seks

Poremećaji u prehrani mogu na različite načine imati negativan utjecaj na brojne aspekte življenja, pa tako i na intimu i seksualni život. Kada govorimo specifično o tim aspektima, problemi koji se najčešće javljaju vezani uz poremećaje u prehrani su nizak seksualni nagon, manjak samopouzdanja i strah od intime, što sve skupa nepovoljno utječe na seksualni život.

Poremećaji u prehrani i intima

Poremećaji u prehrani utječu na intimnost na različite načine. Kada osoba pati od poremećaja u prehrani, nerijetko se dogodi da se druga osoba u vezi osjeća zapostavljeno jer taj veliki problem počne obuzimati osobu koja pati od spomenutog poremećaja i to na svim razinama, što rezultira emocionalnom i fizičkom udaljenošću i distanciranošću.

Tomu je tako jer takva stanja utječu kako na tijelo, tako i na um, te se često stvara veoma iskrivljena i nezdrava slika o vlastitom tijelu koja ima velik utjecaj na samopouzdanje osobe.

Ovdje ne govorimo samo o seksu, već i o ostalim oblicima intime, poput intelektualne, iskustvene i emocionalne.

Poveznica hrane, seksa i slike o vlastitom tijelu

Iako možda na prvu nemaju veze, ove tri stvari veoma su povezane. Oboje su ljudske potrebe i u slučaju poremećaja u prehrani oboje imaju znatan utjecaj na samopouzdanje osobe.

Kod osoba koje se bore s nekim od poremećaja u prehrani s hranom imaju veoma kompleksan odnos, a radi hrane stvara se čitava problematika oko doživljaja vlastitog tijela, koje se pak vezuje uz samopouzdanje, i time dolazimo do osjećaja (ne)zadovoljstva i (ne)mogućnosti fizičke intime.

Poremećaji u prehrani i seksualnost

Kod poremećaja u prehrani, poteškoće u seksualnom planu nažalost su česta nuspojava. Uz smanjenu tjelesnu težinu i nizak libido dolaze i psihičke tegobe poput distorzirane slike o vlastitom tijelu i osjećaj srama, koji utječu na seksualnost.

Čim se osoba ne osjeća dobro i zadovoljno u vlastitom tijelu, seks će često biti zadnja stvar na koju će pomišljati jer u tim slučajevima seks može biti izvor anksioznosti i nešto što osobi ne donosi zadovoljstvo.

Isto tako, kod nekih poremećaja u prehrani može se pokazati i kompletno suprotno ponašanje gdje osoba kroz seks želi sliku o tijelu popraviti, što također nije zdrav pristup seksu niti je seks u konačnici nešto što će tu sliku popraviti.

Uzroci samih poremećaja u prehrani mogu biti različiti, a utjecaj na seksualni život ne mora nužno dolaziti od samog poremećaja u prehrani. Primjerice, poremećaj u prehrani može pratiti depresija, koja može potom utjecati na seksualni život. Također, može biti slučaj da je osoba razvila poremećaj radi određene traume koja potom ima utjecaj na seksualni život te osobe.

Važno je razgovarati o seksu i seksualnosti

Čest je slučaj da se uslijed terapije i liječenja poremećaja o prehrani ne razgovara puno o seksu i seksualnost, pa čak i kada je terapija službeno završena.

To je nešto čemu se ne daje često važnost, no izuzetno je važno razgovarati o tome i osvijestiti to ako je problem za osobu koja pati od nekog od poremećaja u prehrani.

Da se razumijemo, postoje osobe kojima seks ne znači baš previše i nemaju želju niti potrebu za njime, što je posve u redu, no ako to nije slučaj te ako zaista postoji takav problem i osoba ga percipira kao problem, potrebno je pričati o tom njemu i razriješiti ga kako bi sama sebi pružila priliku za ispunjen seksualni život.

Tek tada će biti moguće istražiti sebe kao osobu, uživati u otkrivanju vlastite seksualnosti i shvaćanju na koji način funkcionirati u seksualnom smislu.

Prvi je korak potražiti pomoć, a pružiti ju možemo potporom i otvorenošću.