Kako bi vagina (i vulva) trebale mirisati?

Prije svega, kratak podsjetnik: vulva je naziv za vanjski dio genitalija i obuhvaća male i velike usne te klitoris, a vagina se nalazi unutar tijela.

Danas ćemo vam pisati o tome kakvi su mirisi uobičajeni, a kakvi ne.

Kako ne bi trebala mirisati?

Ne dajte se zavarati mnogim apsurdnim natpisima na nekim proizvodima za intimnu higijenu i očekivati da će nakon korištenja istih vaša vagina, odnosno vulva, mirisati na more, plažu, cvijeće, livadu i ostale mirise - jer neće, a niti treba.

Mirisi koji bi mogli ukazivati na problem su riblji ili kiseli mirisi ili bilo koji snažan i jako neugodan miris. Isto tako, ako je miris popraćen drugim simptomima kao što su bol, svrbež, neobičan iscjedak (osobito ako sam iscjedak ima miris), peckanje, krvarenje za vrijeme seksa ili povišena tjelesna temperatura, obavezno se javite liječniku/ci jer bi to mogao biti znak ozbiljnijeg problema. Također, ako primijetite potpuno novi miris koji nikada prije niste osjetili, ili ako vas vaš miris smeta ili zabrinjava, otiđite na pregled.

Kako bi trebala mirisati?

Ono što je normalno i posve uobičajeno je to da genitalije imaju specifičan miris. Većina mirisa je zapravo posve normalna, te svakako izbjegavajte koristit proizvode koji obećavaju uklanjanje neugodnih mirisa, pogotovo doucheve, koji mogu poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija u vagini.

Vaša vagina posve je sposobna sama se čistiti, te ne trebaju nikakvo sredstvo za čišćenje. Blagi i neutralni sapun i mlaka voda dovoljni su za održavanje higijene vulve.
 
Izvor