Jesu li za analni seks potrebni kondomi?

Analni seks jedna je od vrsta seksa koja kao takva ne nosi sa sobom opasnost od neželjene trudnoće, ali nosi sa sobom rizik od spolno prenosivih bolesti.

Samim time, izuzetno je važno i pri analnom seksu voditi računa o zaštiti kako biste spriječili i umanjili mogućnosti prijenosa spolno prenosivih bolesti, a u tome je ponajbolja zaštita upravo kondom (ako se radi o penetraciji, a ako ne, tu je dentalna brana!).

Zašto koristiti kondome za analni seks?

Kao što smo rekle, iako trudnoća kao takva nije opasnost, analni seks nosi rizik od spolno prenosivih bolesti jer je anus osjetljiv, što može značiti da se tijekom seksa mogu dogoditi oštećenja i mikro porezotine koje predstavljaju potencijalnu točku prijenosa.

Mogu li se koristiti obični kondomi?

Mogu.

Kondomi napravljeni od lateksa najčešći su tip kondoma i učinkoviti su zaštiti protiv spolno prenosivih bolesti, a ako je netko od vas alergičan na lateks, postoje i kondomi bez lateksa. U svakom slučaju, opcije postoje, te je važno koristiti kondom ispravno kako ne bi pukao.

Isto tako, analni seks zahtijeva puno (ali puno) lubrikanta, stoga pripazite da koristite lubrikant koji se može na siguran način koristiti s kondomima. Najbolje je koristiti onaj na bazi vode, a nikako onaj na uljnoj bazi, ili pak baby ulje ili vazelin jer oni gu oštetititi kondom.

Zaključno, ako pucate na maksimalnu sigurnost i ne želite se brinuti, koristitie kondome/dentalne brane i ne zaboravite da ako se želite prebaciti na vaginalni seks obavezno promijenite kondom!