Je li vlažna vagina znak seksualne uzbuđenosti?

Vagina je jedan fantastičan organ koji proizvodi svoj prirodni lubrikant, koji može, ali i ne mora biti povezan sa seksualnim uzbuđenjem!

Naime, često se misli da je prirodni znak seksualnog uzbuđenja netkom prije ili tijekom seksa pojačana vlažnost vagine, no to uopće ne mora biti povezano, jer vagina može biti vlažna i zbog drugih stvari, poput hormona i hormonalne kontracepcije, znojenja, trenutka u mentrualnom ciklusu, ali i  infekcije.

No, vratimo se na sam početak - vagina sama sebe ovlažuje i na neki način proizvodi vlastiti lubrikant. Za to su zaslužne žlijezde u grliću maternice i vaginalnom zidu koje proizvode prirodnu lubrikaciju kako bi se vagina zaštitila od ozljeda te kako bi bila čista (sjajan organ, zar ne?).

Količina sluzi može varirati te ovisno o tome u kojoj je fazi menstrualni ciklus, ta količina može biti veća ili manja. Slična vrsta lubrikacije može se pojaviti i tijekom ili prije seksa, no samo zašto što je tada vagina posebno vlažna ne znači nužno da ste seksualno uzbuđeni ili obrnuto - ako nedostaje prirodne lubrikacije ne mora značiti da niste u seksualnom raspoloženju.

Ponekad i hormonalna kontracepcija može povećati vaginalnu vlažnost, jer hormon estrogen utječe na povećanu proizvodnue vaginalne tekućine. 

Također, infekcije poput bakterijske vaginoze mogu uzrokovati osjećaj vlažnosti, a tu se vraćamo na onaj dio samočišćenja, jer sama lubrijakcija pomaže u izbacivanju bakterija iz vagine i vaginalnog kanala.

Je li vlažna vagina znak seksualne uzbuđenosti?

Da pružimo odgovor na pitanje: vlažnost vagine ne mora nužno označavati seksualno uzbuđenje!

Ponekad se radi o tjelesnom odgovoru na određenu situaciju, poput one kada gledate nešto erotsko, kada vaše tijelo pruža fizičku reakciju bez da osjećate uzbuđenje.

 

Bitno je za upamtiti da fizičko uzbuđenje nije pristanak na seks, te samo zato što je vaša vagina ekstra vlažna ne znači nužno da ste seksualno uzbuđeni, već je toprije svega znak da vaše tijelo funkcionalno reagira. Stoga, vlažnost nije govor tijela za pristanak!

 

Izvor