Je li sigurno spavati s tamponom?

Iako je mnogima spavanje s tamponom posve super i nakon spavanja osjećat će se dobro, nošenjem tampona dulje od 8 sati stvara se rizik od sindroma toksičnog šoka, što je rijetko, ali potencijalno fatalno stanje koje zahtjeva hitnu medicinsku pomoć!

Kako bi se ta totalno nepoželjna situacija izbjegla, idealno je mijenjati tampon svakih 4 do 8 sati i koristiti tampon s najnižom moći upijanja koja je potrebna. Alternative tamponima uvijek postoje, poput uložaka ili menstrualne čašice!

O sindromu toksičnog šoka

Iako je rijedak, radi se o ozbiljnom i potencijalno fatalnom stanju koje se može pojaviti i bez korištenja tampona zbog bakterija poput zlatnog stafilokoka ili beta-hemolitičkog streptokoka.

Iako stručnjaci i nisu u potpunosti sigurni na koji način tamponi mogu dovesti do STŠ-a, pretpostavlja se da tampon nakon određenog vremena postaje atraktivno mjesto za bakterije jer je vlažan i topao, baš ono što bakterije vole. Bakterije mogu ući u tijelo ako unutar vagne postoje mikroskopske ogrebotine (a njih mogu napraviti vlakna iz tampona).

Tamponi s visokom upijajućom moći u tom smislu mogu nositi još veći rizik potencijalno zato što apsorbiraju veću količinu prirodne vaginalne sluzi, što isušuje vaginu i pospješuje šanse za stvaranje mikro pukotina na stijenkama vagine.

Simptomi

Ponekad ti simptomi mogu podsjećati na gripu i/ili prehladu, poput povišene tjelesne temperature, glavobolje, bolova u mišićima, slabine, povraćanja, proljeva, boli u grlu, osipa, niskog krvnog tlaka, crvenila u očima, a u nekim slučajevima guljenja kože na dlanovima i tabanima te napadaja.

Sindrom toksičnog šoka klasificira se kao medicinska hitnoća, a liječi se antibioticima.

 

Prevencija

Postoje mnoge stvari koje možete poduzeti kako bi prevenirali pojavu STŠ—a. Evo savjeta:

  • mijenjajte tampon svakih 4-8 sati
  • temeljito perite ruke prije stavljanja, vađenja ili mijenjanja tampona
  • koristite tampon koji ima najmanju, ali odgovarajuću moć upijanja
  • razmislite o kombinaciji ili promjeni s ulošcima ili menstrualnom čašicom
  • često perite ruke

Kada koristiti uložak i/ili menstrualnu čašicu?

Ako spavate dulje od 8 sati u komadu i u tom se intervalu ne budite promijeniti tampon, preporučljivo je korištenje uloška ili menstrualne čašice za vrijeme spavanja.

 

Izvor