Ima li pauza u vezi uopće smisla?

Više manje svi znamo što znači prekinuti vezu, ali jeste li kada čuli za pauzu u (ili da kažemo od) veze?

To je naziv za točno to što pauza znači: privremeno razdvajanje od partnera/ice kojem se obično pribjegava kada ne želimo prekinuti vezu, ali shvaćamo da se ista nalazi pred određenom prekretnicom.

Upravo u takvim situacijama neke osobe vezu stavljaju na pauzu dok sam/e sa sobom i zajedno ne vide što i kako dalje.

Funkcionira li to u stvarnom životu?

Dok iz filmova i serija (Ross i Rachel anyone?) znamo otprilike kako to izgleda kada se dvoje ljudi odluči na taj korak, kako pauze u vezi izgledaju u stvarnom životu te jesu li održive ili je mit da jednom kada se pauza dogodi - nema nazad?

Ako ste očekivali jasan odgovor, tu ga, kao i za mnoge stvari koje se tiču veza, jednostavno nema.

Dok s jedne strane ima parova kojima je distanca u vezi prijeko potrebna, pauza za njih čini ono najbolje kako bi se taj odnos produbio, poboljšao i pročistio od štetnih stvari kojima je zasićen.

S druge pak strane ima i situacija kada će pauza pokazati da je vezi zapravo bio potreban prekid.

Želimo reći, pauza nije dobra ili loša, samo o osobama koje su u danom odnosu na kraju dana ovisi ima li ona za njih smisla ili je to nešto što nikako ne paše.

Ključno je uzimati pauzu iz pravih razloga, uspostaviti jasna i temeljna pravila i mudro iskoristiti vrijeme kako bi to vrijeme dok ste odvojeni urodilo plodom.

Kako uspostaviti granice i pravila?

Evo nekoliko savjeta:

- postavite vremensko ograničenje koliko će pauza trajati,
- uspostavite osnovna pravila; što je dozvoljeno a što ne,
- Iskoristite vrijeme tijekom pauze kako biste oboje razmislili o svom odnosu, ciljevima i budućnosti.

Kada razmisliti o pauzi?

Ponekad su one dobra stvar kako bi se razumjele vlastite potrebe izvan veze, odnosno radi stupanja u kontakt sa samima sobom. Drugim riječima, ako niti jedna osoba uključena u taj odnos nije više sigurna kamo ta veza vodi, tada je pauza ponekad dobra jer bi mogla pružiti uvid u neku novu perspektivu i jeli ta veza nešto za što želite da bude dio vaše budućnosti

Pauza je ponekad opcija i kada ste u sukobu. Recimo, ako su konstantno prisutne svađe kojima nema rješenja, tada privremeno udaljavanje zvuči kao rješenje kada se ne može uspješno prekinuti destruktivnu dinamiku.

Ponekad je odmor potreban i zbog zahtjevnosti situacije, kao na primjer, zbog okolnosti kao što su posao ili drugi razlozi.

Ono što je najvažnije je da o svemu razgovarate otvoreni i iskreno i da uvijek u svakom trenu budete jasni u pogledu vlastitih želja i očekivanja.

Bez obzira koji su razlozi, važno je imati na umu da ponekad uzimanje stanke može rezultirati trajnim prekidom. Ako odlučite pokušati uzeti stanku, budite svjesni da bi to mogao biti ishod i pripremite se mentalno na to kako se s time nositi u tom slučaju.