Fibroidi (miom) maternice

Fibroidi (miom) maternice

Fibroidi su nekancerogene izrasline koje se stvaraju unutar ili na maternici.

Te izrasline se nekada zovu i miomi maternice.

Mnogo osoba koje imaju fibroide ni ne znaju da ih imaju zbog toga što većina ne osjeti nikakve simptome, već te izrasline jednostavno postoje unutar tijela.

Osobe koje osjete simptome, mogu primijetiti:

  • Intenzivno menstrualno krvarenje
  • Bolne menstrualne grčeve
  • Bolove u leđima
  • Čestu potrebu za mokrenjem
  • Zatvor
  • Bol ili neugodnost tijekom penetrativnog seksa

U veoma rijetkim slučajevima, komplikacije koje fibroidi mogu izazvati mogu utjecati na trudnoću i plodnost osobe.

Zbog toga što često ne izazivaju simptome, fibroidi su često dijagnosticirani slučajno tijekom redovitog ginekološkog pregleda – još jedan razlog za redoviti pregled čak i kada nemaš probleme sa zdravljem!

Ako imaš prisutne simptome koji ne prolaze s vremenom, javi se liječniku kako biste otkrili uzrok tih problema. Ako se sumnja na fibroide, to će se provjeriti ultrazvukom.

Zašto se fibroidi razviju?

Znanost i medicina nisu sigurni zašto se fibroidi pojavljuju, ali je pronađena poveznica između njihove pojave i hormona estrogena, koji je povezan s jajnicima i važan je za njihovo zdravo funkcioniranje.

Fibroidi se najčešće pojavljuju tijekom reproduktivnih godina (16 do 50) kada su razine estrogena najviše u tijelu, a smanje se kada razina estrogena padne (na primjer, nakon menopauze) zbog čega se njihova pojava povezuje s estrogenom.

Fibroidi su česta pojava, s pojavom u nekom trenutku života kod 1 od 3 osoba!

Ove izrasline se razlikuju u veličini: od veličine do graška do veličine dinje! Mogu se pojaviti unutar zida maternice, izvan maternice ili „visiti“ na komadiću tkiva u praznini maternice.

Ovisno o zdravstvenim potrebama, fibroidi se mogu ignorirati, liječiti medikamentozno (tabletama ili drugim oblicima lijekova) ili će se kirurški izvaditi.

Razgovorom sa svojim liječnikom i redovitim ginekološkim pregledima možeš na vrijeme znati što se točno događa u tvojem tijelu, kada je potrebno intervenirati različitim oblicima liječenja ili izmjenom životnih navika te kvalitetna suradnja s liječnicima ti može unaprijediti zdravstveno stanje, štititi tvoje zdravlje i unaprijediti kvalitetu života.