Da, u redu je kupati se za vrijeme mjesečnice!

Postoje priče koje i dan danas kruže uokolo, a jedna od njih priča kako se za vrijeme menstruacije nije poželjno kupati ni tuširati. Danas razbijamo ovaj mit i govorimo o istini, a istina je da je kupanje i tuširanje za vrijeme mjesečnice poželjno i može biti jako dobro za tijelo (i um)!

U svijetu postoji nebrojeno puno mitova o menstruaciji koji su se generacijama prenosili, a puno njih korijene vuče još iz doba kada se menstruacija smatrala tabuom ili pak nečim prljavim - što naravno nije istina.

Jedan od takvih mitova bio je vezan uz menstruaciju i kupanje, odnosno, priča se kretala u smjeru tvrdnje da kupanje može imati utjecaja na obilnost i tijek menstruacije. Neki mitovi tako tvrde da topla kupka ili tuš utječu na obilnije krvarenje, dok neki pak tvrde da se menstruacija za vrijeme kupanja zaustavlja. Ima i onih koji tvrde da kupanje i tuširanje ima negativne posljedice na plodnost i slično.

Mnogi liječnici i znanstvenici utvrdili su neistinitost tih mitova, te ne postoji nikakav znanstveni dokaz koji bi upućivao na ikakvu vrstu štetnosti kupanja za vrijeme menstruacije, te generalno narušavanja ili mijenjanja ciklusa.

Ono što znanost tvrdi je baš suprotno: kupanje i tuširanje za vrijeme mjesečnice može imati puno benefita, pogotovo za higijenu, jer se održavanjem higijene za vrijeme mjesečnice smanjuju šanse za urinarne, bakterijske i gljivične infekcije, ali i neugodnog mirisa.

Osim toga, kupanje i tuširanje tijelu donosi mir i relaksaciju, što za vrijeme mjesečnice ponekad puno znači, pogotovo za ublažavanje grčeva ili pak boli u donjem dijelu leđa.

Što s krvi, mnogi će se pitati? Pa... Ništa.

Bilo da se radi o tuširanju ili kupanju, ništa se neće dogoditi ako dođete u doticaj s vlastitom menstrualnom krvlju, koja podsjećamo, nije čista krv, već kombinacija različitih spojeva i vaginalnih izlučevina! Ako ti to predstavlja poseban stres, uvijek možeš staviti tampon ili čašicu!

Sve u svemu - kupanje i tuširanje za vrijeme mjesečnice posve je sigurno te korisno u pogledu higijene, olakšavanja simptoma mjesečnice te opuštanja tijela!

 

Izvor