Česti mitovi oko spolno prenosivih infekcija

Ponovimo gradivo: spolno prenosive infekcije su infekcije koje se šire većinom nezaštićenim spolnim odnosom (dok se neke također mogu prenijeti tijekom trudnoće, poroda i dojenja te putem zaražene krvi). Ako se ne liječe i ne tretiraju na vrijeme, to može biti opasno po zdravlje, stoga je važno znati što više o toj temi kako biste se znali/e i mogli/e zaštititi.

Kondomi su vrsta kontracepcije koja i dan danas pruža najveći postotak zaštite (uzevši u obzir da se koristi pravilno), a tu su i dentalne brane. Ponajbolje jeuvijek koristiti kondome, čak i ako uzimate hormonalnu kontracepciju.

Danas vam pišemo o nekoliko mitova vezanih uz spolno prenosive infekcije koje naprosto moramo ispraviti!

Mit: Istu spolnu prenosivu infekciju ne može se dobiti više puta.
Istina: Nekim spolnim infekcijama, poput klamidije primjerice, moguća je ponovna zaraza. Stoga je važno prakticirati siguran seks svaki put!

Mit: Sve spolno prenosive infekcije su izlječive.
Istina: Dok je većina njih doista izlječiva, neke nisu. Genitalni herpes i HIV dva su primjera spolno prenosivih infekcija čiji se simptomi mogu tretirati, no same po sebi su neizlječive, odnosno, ne postoji poznati lijek za njih. Stoga, prevencija je ključ!

Mit: Samo promiskuitetne osobe u opasnosti su od spolno prenosivih infekcija.
Istina: Broj seksualnih partnera nema veze sa rizikom od zaraze spolno prenosivim infekcijama. Svatko tko je seksualno aktivan stupa u taj rizik, stoga je važno koristiti adekvatnu zaštitu pri svakom spolnom odnosu bilo koje vrste.

Mit: Ako nema simptoma, nema ni zaraze.
Istina: Vrlo je realan scenarij da mnoge spolno prenosive infekcije mogu biti asimptomatske te da simptomi uopće nisu vidljivi. No čak i bez vidljivih simptoma moguće je prenijeti infekciju spolnom/j partneru/ici. Stoga je važno koristiti zaštitu poput kondoma tijekom seksa te se redovno testirati!

Mit: Spolno prenosiva infekcija ne može se prenijeti oralnim putem.
Istina: Kao i kod bilo koje druge vrste seksa, spolno prenosive infekcije mogu se prenijeti i primiti oralnim putem, stoga je važno pri oralnom seksu koristiti kondome ili dentalne brane.

Mit: Hormonalna kontracepcija pruža zaštitu od spolno prenosivih infekcija.
Istina: Hormonalna kontracepcija, pod uvijetom da se uzima regularno i pravilno, štiti samo od trudnoće, no ne i od spolno prenosivih bolesti. Barijerne meotde zaštite imaju najveću stopu zaštite od infekcija!