Bigoreksija: kada vježbanje postane previše

Mišićava tijela su zdrava tijela - tako nam nalažu mediji, reklame, liječnici. Divimo se onima koji svakodnevno odlaze u teretanu i paze na prehranu, zavidimo na disciplini.

No, može li disciplina prerasti u poremećaj?

Bigoreksija je kategorizirani poremećaj prehrane i tjelesne dismorfije. Do njega dolazi kada osobi glavni životni fokus postane "nabildati se", tj. dobiti na mišićnoj masi. Najčešće zahvaća mladiće, no moguća je i kod djevojaka. Osobe koje pate od ovog poremećaja zanemaruju školu/posao, prijatelje, obitelj i ostalo kako bi se posvetili vježbanju. Provode dobar dio dana razmišljajući kako će izgraditi svoje tijelo, a treniraju do iznemoglosti.

Često konzumiraju steroide, čije posljedice mogu biti opasne. Najvažniji psihološki simptomi su samokritičnost i pogrešna percepcija vlastitog izgleda. Nebitno kako zapravo izgledaju, koliko god pohvala dobili uvijek su nezadovoljni sami sobom, premršavi, preslabi i slično.

Zbog ovoga poremećaja osoba ima vrlo nisko i nerealno mišljenje o sebi što utječe i na seksualni život. Može imati smanjen seksualni nagon ili pak ne uživati u seksu zbog prevelike brige i fokusa o vlastitom izgledu. Dakle, bigoreksija negativno utječe na međuljudske odnose osobe koja pati od ovog poremećaja.

Kako se liječi bigoreksija?

Ako prepoznaješ sebe ili nekoga sebi bliskog u prethodnom odlomku, evo par načina kako se ovaj poremećaj može samostalno izliječiti ili barem ublažiti:

1. Ograniči si tjelovježbu na 30 minuta do sat vremena dnevno
2. Prestani s uporabom steroida, ograniči fitness dodatke prehrani i proteinske shakeove
3. Izbriši aplikacije koje broje kalorije, korake i ostale fitness aplikacije
4. Otkrij koja štetna ponašanja doprinose ovom poremećaju (prejedanje, prisilno povraćanje, alkohol…) i kloni ih se

Ako misliš da ne možeš sam/a ili kako je situacija izmakla kontroli, bez ustručavanja potraži profesionalnu pomoć.

Za kraj, važno je shvatiti da ovaj poremećaj pretežito pogađa mlade ljude, koji su svakodnevno izloženi "savršenim" tijelima na društvenim mrežama, stalno im se nude planovi tjelovježbe i "najučinkovitije" dijete. Stoga moramo biti oprezni koje sadržaje konzumiramo, maknuti se od onoga zbog čega se osjećamo nedovoljno dobro i anksiozno. Živjeti zdravo i izgledati dobro vrlo su individualne i subjektivne stvari, ne postoji tajni recept koji odgovara svima.

Prije negoli se upustiš u značajne promjene prehrane, pijenje dodataka i intenzivne tjelovježbe, savjetuj se sa stručnjacima kako si ne bi nanio/la više štete nego koristi. Čuvaj se!

Izvor