6 činjenica o klitorisu

Klitoris je jedan od najzanimljivijih organa, a jedna od najvećih posebnosti je ta što, iako je dio reproduktivnog sistema, nema nikakvu egzaktnu reproduktivnu funkciju. Drugim riječima, jedini je organ čija je svrha pružiti ugodu. Danas pričamo o nekim od činjenica vezanih uz klitoris koje možda do sad niste znali/e!

Veći je nego što se čini!

Kada se govori o klitorisu, najčešće se misli na glavić, odnosno mali vanjski i veoma osjetljivi dio koji se nnalazi na vrhu vulve, odnosno usana. No to je samo minijaturni dio klitorisa, te se zapravo radi o unutarnjoj strukturi koja je sačinjena od dva deblja i dva tanja kraka koji se protežu stranama vagine sve do analnog predjela. Unutarnja struktura klitorisa sastavljena je većinski od erektilnog tkiva.

Sadrži tisuće živčanih završetaka!

Govorimo o jednom od najosjetljivijih mjesta u području genitalija: sam vrh klitorisa sadrži oko 8000 živčanih završetaka.

Svaki je klitoris drugačiji!

I svaki je unikatan! I upravo zato svaka osoba će, ukoliko ga ima, drugačije reagirati na podražaj te nema jednog sigurnog pravila po kojem se klitoris treba i može stimulirati.

Erekcija je moguća!

Iako je erekcija klitorisa puno manje vidljivija nego penisa, itekako se može vidjeti i osjetiti. Isto kao i s penisom, tkivo se napuni krvlju i nabrekne.

Dolaze u svim veličinama!

Ne postoji univerzalna veličina klitorisa, već je svaki klitoris unikatan. Također, veličina nije bitna, te nipošto ne utječe na mogućnost ili jačinu oorgazma.

S vremenom može narassti!

Iako njegova veličina, kao što smo rekle, ne utječe na sam seks, klitoris s vremenom može postati veći, i to najčešće tijekom menopauze kada se razina hormona mijenja. No to nije ništa opasno niti neobično.

 

 Izvor