5 zelenih zastavica u pogledu seksualnog odnosa i zdravlja

Puno je razgovora o tzv. crvenim zastavicama u seksu, vezi i odnosima, no nije sve tako crveno - pričajmo o zelenim zastavicama i pozitivnim stvarima u odnosima koje se tiču seksualnog i reproduktivnog zdravlja!

Testiranje na spolno prenosive bolesti nije bauk!

Kada u odnosu ne postoji stigma od testiranja na spolno prenosive bolesti, pogotovo kada friško s nekim stupate u odnos, to je zaista pohvalno. Nema ničeg lošeg i sramotnog u želji za brigom kako za svoje, tako i za tuđe zdravlje, a testiranje ne mora značiti nepovjerenje, pogotovo ako se još ne poznajete dovoljno dobro ili dugo!

Kontracepcija je dijeljena odgovornost!

Isto tako, dobar je stav i odličan znak kada u odnosu postoji dijeljena odgovornost za kontracepciju i shvaćanje da nije zadatak jedne osobe brinuti i tome, već je korištenje i briga o kontracepciji zajednička stvar. Također, odlično je i kada se oko željene kontracepcije postigne kompromis tako da se svi osjećaju sigurno i zaštićeno.

Nema srama u pitanjima!

Pogotovo onima koja se tiču ugode i želje za upoznavanjem stvari koje druga osoba voli i želi. Nema potrebe pogađati kada je vrlo jednostavno postaviti pitanje i zanimati se za želje i potrebe druge osobe.

Divna je otvorenost oko svojih granica, kao i poštivanje tuđih!

Kada je riječ o granicama, tu ne bi smjelo biti mjesta za ljutnju, zamjeranje, durenje, svađu i ostale u ovom slučaju potpuno nepotrebne emocije. Kada je riječ o granicama, valja biti otvoren/a i iskren/a oko svojih te poštivati tuđe, vrlo je jednostavno!

Pristanak je seksi!

Pitati za pristanak i otvoreno ga dati (ili ne) jedna je od najvećih zelenih zastavica, kao i prihvatiti odgovor s potpunim poštivanjem.