5 stvari o seksu koje moramo (ponovno) naučiti

Puno je stvari vezanih uz seks koje se uče i doznaju kroz različite izvore, a koje su potpuno pogrešne. Radi se o lančanoj reakciji medija, sadržaja na društvenim mrežama, roditelja, obitelji, prijatelja čiji su stavovi i percepcije oblikovani tim istim izvorima, a koje jednostavno nisu točne.

U dobu kada doista imamo prilike informirati se i crpiti točna i ispravna saznanja nema izlike da i dalje njegujemo nešto što je na razini mita, a razgovor o seksu i srodnim temama otvara prostor za bogaćenje vlastitog, ali i tuđeg znanja i borbu protiv dezinformacija.

Evo nekih stvari koje o seksu i sličnim temamam moramo ponovno naučiti (i ponoviti):

#1 Vagina i vulva nisu ista stvar

Puno se puta na serijama, filmovima, ali i na društvenim mrežama spominje vagina, riječ koja je postala buzzword za čitavo vaginalno područje. Vagina i vulva nisu iste stvari! Vagina je unutarnji organ koji je dio reproduktivnog sustava, dok je vulva vanjski dio. Nema razloga da riječi krivo koristimo kada imamo čitav spektar ispravnih!

#2 Klitoris nije veličine graška

Kada se razgovara o klitorisu, često se u razgovoru govori da je veličine graška. Iako možda izvana izgleda malo, to je samo vršak i zapravo je puno veći od zrna graška.

#3 Tamnija koža oko genitalija je posve uobičajena

Najčešći razlog tamnije kože oko genitalija su hormonalne promjene koje se događaju tijekom života i odrastanja, ali i zbog vrlo jednostavnog razloga, a to je trenje odjeće. Ako se pitaš treba li ti izbjeljivanje kože na tim djelovima, odgovor je jasno i glasno ne, jer je to apsolutno uobičajena stvar. Ne nasjedaj na marketinške fore!

#4 Nema pravog i pogrešnog načina seksanja

Svačije preference su drugačije, a broj ili vrsta poze, seksa, predigre i slično nije ničija stvar osim tvoja. Ono što je kod seksa izuzetno važno je pristanak, a ako je on prisutan sa obje strane, nema razloga zašto ne eksperimentirati, istraživati i pronaći ono što ti najviše odgovara.

#5 Bol kod seksa ne treba se normalizirati

Potrebno je slušati svoje tijelo prije svega i ne forsirati se, koristiti puuuno lubrikanta i komunicirati s drugom osobom. Bol pri seksu može se pojaviti radi puno stvari, poput stresa, manjka lubrikacije, trenja, nekog zdravstvenog razloga i slično. Ako se bol pri seksu pojavi, potrebno je pronaći uzrok i po potrebi potražiti pomoć.