5 stvari kojima nije mjesto u vezi

Danas pričamo o nekima od stvari kojima nipošto nije mjesto u kvalitetnom i zdravom odnosu!

#1 Zamjeranje

Bilo da zamjeraš ili se tebi nešto zamjera - koji god da je slučaj, tome u zdravoj i kvalitetnoj vezi nema mjesta. Zamjeranje je pogotovo nezgodno kada se nakuplja i ne komunicira, što može i često vodi u još veći problem, poput anksioznosti, depresije i propadanja odnosa, kako u romantičnim tako i platonskim vezama. Zamjeranje nije najlakša stvar za riješiti, no kad to uspijemo, dolazi do osjećaja svjesnosti, otpuštanja emocija i često rješavanja problema.

#2 Mijenjanje sebe da bismo bili voljeni

Veze se u velikom djelu sastoje od kompromisa, no to ne znači da moramo promijeniti svoje temeljne vrijednosti do kojih nam je izrazito stalo samo da bi nas druga osoba voljela više. Jedna stvar je osobni rast, a posve druga modeliranje sebe prema željama i potrebama drugih. Tu govorimo o vrijednostima poput iskrenosti, samopoštovanja i sličnih, koje ne bi smjele biti podložne negativnim promjenama u zdravoj vezi.

#3 Odbijanje razgovora

Nekima je pričati o problemima jako teško, no to je glavni način rješavanja istih. Ako se u vezi problemi guraju pod tepih i ne postoji nikakva želja niti trud u poticanju razgovora, s time se može dogoditi zamjeranje i naposljetku totalno negiranje tuđih osjećaja. Naravno, nije uvijek vrijeme niti mjesto za neke teže razgovore, do ako ne postoji praksa otvorene komunikacije, to može biti jako štetno za bilo kakvu vrstu odnosa.

#4 Zanemarivanje svojih potreba

Svakoj osobi potrebno je osjećati se sigurno, voljeno i ispunjeno kada je riječ o vezi, i logično je da će svaka osoba nastojati te potrebe ispuniti. Rješenje bilo kojeg problema ne leži u zanemarivanju svojih potreba, već u pronalasku kompromisa kako bi svi u vezi bili ispunjeni i zadovoljni.

#5 Nasilje bilo kakve vrste

Nasilje je strogo ne u vezi, od psihičkog, emocionalnog, seksualnog ili fizičkog, te nikada nije opravdano.

Ovo su samo neke stvari kojima nema mjesta u zdravom i kvalitetnom odnosu, stoga ako ih primjećuješ kod sebe, partnera/ice ili generalno u vezi, to je znak da je potrebna promjena i rješavanje tih problema koji se vrlo brzo mogu pretvoriti u veći!