4 razloga zašto koristiti hormonalnu kontracepciju

Poznato je da se hormonalna kontracepcija koristi u svrhu sprječavanja neželjene trudnoće, no jeste i znali/e da je njena primjena puno šira od toga?

Reguliranje mjesečnica i ublažavanje bolnih grčeva

Budimo realni/e, neregularne mjesečnice mogu predstavljati problem, a hormonalna kontracepcija često se koristi u rješavanju te problematike. Također, ona može pomoći s menstrualnim bolovima i grčevima kao i umanjiti obilnost mjesečnice. Isto tako, neke osobe koriste hormonalnu kontracepciju kako bi na određene dane preskočile dolazak mjesečnice!

Seks bez stresa

Dobar seks je puno više od dobre i uzbudljive predigre, inovativnih poza i orgazma. Mnogi će se složiti s tvrdnjom da je najbolji seks onaj kada se nakon njega ne moramo brinuti. Hormonalna kontracepcija, kada se uzima redovito i po pravilima, ima visoku stopu učinkovitosti u sprječavanju neželjene trudnoće, što je odlično jer se ne morate tada brinuti i možete se potpuno prepustiti seksualnom užitku. Međutim, ona ne štiti d spolno prenosivih bolesti tako da ju je najbolje upariti s kondomom, što u kombinaciji čini kontracepciju visokog stupnja zaštite.

Kontrola akni

Hormonalna kontracepcija također može pomoći u nošenju s aknama radi djelovanja na razinu hormona u tijelu. Tretiranje određenih zdravstvenih stanja. Neki oblici ove vrste kontracepcije mogu pomoći kod sindroma policističnih jajnika (PCOS) zaustavljanjem ovulacije, te u nekim slučajevima može pomoći u kontroli simptoma endometrioze.

Određivanje vremena trudnoće

Iako se u velikoj mjeri koristi za sprječavanje neželjene trudnoće, na isti se način može koristiti i u tempiranju trudnoće.

Imajte na umu da hormonalna kontracepcija nije za svakoga i neće pasati svakoj osobi, a ako ju želiš probati, obavezno prije porazgovaraj sa ginekologom/injom kako bi te savjetovao/la o onoj koja će biti idealna za tebe i tvoje želje i potrebe!

 

Izvor