5 pozitivnih strana masturbacije

Danas pričamo o pozitivnim stranama koje samozadovoljavanje može proizvesti! Neka od njih su znanstveno potvrđena, a neka su samo generalno priznata od strane šire populacije.

Koji god da je slučaj, nije naodmet probati ako misliš da će ti s nekim situacijama pomoći, a ako to ne želiš, to je skroz normalno jer nasuprot popularnom mišljenju, svi NE masturbiraju.

#1 Može pomoći sa spavanjem

Iako se nad ovom temom provode istraživanja po pitanju je li sam čin masturbacije odgovoran za bolji i lakši san, činjenica je da se masturbiranjem u tijelu otpuštaju hormoni zbog kojih se tijelo osjeća opuštenije, što pak može utjecati na san.

Kod nekoga će to biti šalica kamilice, a kod nekog sesija samozadovoljavanja - pravila nema, ali dokle god ti pomaže, u tome nema ništa loše niti štetno!

#2 Otpušta endorfine

Masturbacijom se otpuštaju endorfini, što su hormoni odgovorni za osjećaj zadovoljstva. Oni su također odgovorni za to kako ćemo reagirati i nositi se sa stresom, te imaju velik utjecaj na našu volju i raspoloženje. Stoga nije začudan osjećaj sreće i zadovoljstva nakon masturbiranja!

#3 Pomaže u upoznavanju vlastitog tijela

Masturbacijom najprije možemo otkriti što našem tijelu paše, godi i u čemu uživamo kada je u pitanju seks, ali i sto tako i detektirati što nam pak nikako ne leži. Tako možemo i bolje komunicirati drugoj osobi što točno želimo i trebamo!

#4 Nema brige oko trudnoće niti spolno prenosivih bolesti

Masturbacija je oblik sigurnog seksa po pitanju rizika od trudnoće i spolno prenosivih bolesti. No to se odnosi kada je masturbacija isključivo solo čin!

#5 Može pomoći u podizanju samopouzdanja

Nekoliko studija pronašlo je poveznicu između masturbacije i stvaranja i održavanja pozitivne slike o vlastitom tijelu, čime se stvara osjećaj zadovoljstva i sreće s vlastitim tijelom, što pak može imati velikog utjecaja i na seksualni život i samu seksualnost te njenu ekspresiju.

Bez obzira masturbiraš ili ne, bitno je znati da nema ničeg lošeg niti sramotnog u smaozadovoljavanju!

 

Izvor