5 najčešćih pogreški pri korištenju kontracepcije

Kada je riječ o kontracepciji, zbog nepažnje i neznanja ona može biti posve neučinkovita i dovesti do neželjene trudnoće ili spolno prenosive bolesti. Važno je biti informiran/a i znati sve potrebno o kontracepciji kako biste bili sigurni/e i zaštićeni/e, te je super stvar što na tržištu zaista postoji mnoštvo kontracepcijskih opcija od kojih možete birati onu koja vama najbolje odgovara.

Kada ju odaberete, važno je dobro se informirati i naučiti kako se koristi kako bi ona bila učinkovita, stoga danas govorimo o najčešćim pogreškama kada je u pitanju kontracepcija!

#1 Neuzimanje hormonalne kontracepcije na vrijeme

Hormonalna kontracepcija u vidu tableta zahtjeva rigorozno uzimanje prema točno određenom rasporedu i nužno je slijediti uputstva uzimanja.
Kada se uzima pravilno, ima izrazito visoku učinkovitost, a ako se ne uzima na vrijeme, moguće je da će doći do ovulacije, što povećava šanse za trudnoćom.

Rješenje: Ako je vaš odabir kontracepcije ona hormonalna u vidu tableta, obavezno ju uzimajte prema uputama! Ako niste sigurni/e kako, obratite se ginekologu/inji.
Ako zaboravljate uzeti ju, navijte si alarm na mobitelu tako da ne zaboravite na nju.
Ako se desilo da ste ju jednom zaboravili/e, obavezno koristite dodatnu kontracepciju poput kondoma ili dijafragme te se javite ginekologu/inji.

#2 Uzimanje lijekova koji mogu utjecati na hormonalnu kontracepciju

Hormonalna kontracepcija poput tableta, flastera i vaginalnih prstena djeluje na sprječavanje trudnoće prilagođavanjem hormona, ali neki lijekovi ili dodaci prehrani mogu sniziti razinu tih hormona u vašem tijelu.

Rješenje: Razgovarajte sa svojim liječnikom/com o svim lijekovima, vitaminima i dodacima koje uzimate, pa čak i o onima koji se čine bezazlenima, prije početka uzimanja hormonalne kontracepcije.

#3 Neprovjeravanje dijafragme prije uporabe

Dijafragma izgleda kao plitka čašica koja se umeće u vaginu i prekriva grlić maternice kako bi spriječila ulazak spermija u maternicu. Ona bi se trebala umetnuti otprilike 2 sata prije spolnog odnosa, a prije umetanja treba joj dodati i spermicid za optimalnu zaštitu,
Budući da ova metoda kontracepcije zahtijeva podosta pripreme, nije začudno da bi se tijekom tog procesa mogla oštetiti na što treba jako paziti.

Rješenje: Prije svega, važno je brinuti se o dijafragmi i kada je ne koristite. To znači da ju je potrebno nakon korištenja oprati sapunom i toplom vodom, ostaviti na zraku da se osuši i pohraniti na čisto, suho mjesto daleko od izravne sunčeve svjetlosti i topline.
Također, važno je uvijek prije i poslije korištenja provjeriti ima li pukotina, rupa i neobičnih nabora.Ima li curenja možete provjeriti i tako da dijafragmu napunite vodom, te ako pronađete bilo kakvu nepravilnost ili oštećenje, javite se ginekologu/inji i razgovarajte o novoj dijafragmi. U međuvremenu, koristite drugu metodu kontracepcije.

#4 Korištenje kondoma kojima je istekao rok trajanja ili su oštećeni

Kondomi koji dugo stoje, ili koji se pak nose u novčaniku ili drže u autu nipošto nisu dobri niti sigurni za korištenje, no čak i one koje čuvamo na pravilan način imaju rok trajanja!

Rješenje: Prije korištenja, uvijek provjerite datum isteka na kondomima i zamijenite ih kada je taj rok istekao te ih nipošto nemojte koristiti. Također, držite ih podalje od topline, na hladnom, suhom i sigurnom mjestu.

#5 Korištenje lubrikanta na bazi ulja s kondomom

Baby ulje, vazelin i bilo koji lubrikant na bazi ulja nije sigurno koristiti s kondomima jer može oslabiti lateks i uzrokovati pucanje kondoma.

Rješenje: Uz kondome koristite lubrikant na bazi vode.

 

Izvor