5 mitova o kondomima

 

Niti kondome nisu zaobišle različite priče i mitovi! Danas pričamo o 5 najpopularnijih mitova vezanih uz kondome i pokazujemo zašto su pogrešni!
 
Mit: Kondom, ako sklizne s penisa, može se izgubiti u vagini i putovati tijelom.
Istina: Prije svega, šanse da kondom sklizne su izrazito male, a čak i kada se takvo nešto poput sklizanja ili puknuća kondoma dogodi, najčešći krivac je ili star/oštećen kondom, ili nepravilna uporaba i korištenje.
No dio da se kondom izgubi u tijelu je nemoguć i dalje od vagine ne može otići upravo radi same anatomije tijela!
 
Mit: Kondomi su loša zaštita od trudnoće i spolno prenosivih bolesti.
Istina: Kondomi su zapravo jako jako dobra vrsta kontracepcije jer istovremeno pružaju visoku zaštitu kako od trudnoće, tako i od spolno prenosivih bolesti (naravno, pod uvjetom da se koriste ispravno). Uz to, kondomi imaju najveći postotak zaštite od spolno prenosivih bolesti od bilo koje druge vrste kontracepcije.
 
Mit: Kondomi mogu biti opasni po zdravlje i uzrokovati infekcije i bolesti.
Istina: Ne postoje znanstvena istraživanja koja ukazuju na bilo kakve kratkotrajne ili dugotrajne negativne posljedice korištenja kondoma. Štoviše, oni pružaju visoku zaštitu od spolno prenosivih bolesti.
Iritacija se može dogoditi ako je osoba alergična na lateks, te u tom slučaju savjet je koristiti kondome koji nisu napravljeni od lateksa, poput onih od plastike ili sintetičkih materijala.
 
Mit: Kondomi vode u preuranjenu ejakulaciju.
Istina: Kondomi ne uzrokuju preuranjenu ejakulaciju, već suprotno - pokazalo se da kondomi mogu pomoći u održavanju erekcije, pogotovo kad je kondom i njegovo postavljanje dio predigre!
 
Mit: Kondomi potiču promiskuitetno ponašanje.
Istina: Kondomi su, kao i svaka druga vrsta kontracepcije, upravo to - metoda kontracepcije. Primarna im je svrha zaštita od trudnoće i spolno prenosivih bolesti, te kao takvi nemaju veze s ničijim individualnim navikama i ponašanjima. Korištenje kondoma pokazuje savjesnost i brigu o vlastitom i tuđem reproduktivnom zdravlju!
 
Poanta priče: savjetujemo da pravilno koristite kondome jer pružaju zaštitu kako od trudnoće, tako i od spolno prenosivih bolesti! 
 
Izvor