5 minimalnih očekivanja od seksualnog partnera/ice

Bilo da se radi o seksu za jednu noć ili dugotrajnoj vezi, u seksualnom odnosu moraju postojati određene stvari koje druga osoba kod vas mora poštivati.

Prije svega, mora vas poštovati i cijeniti kao osobu, u smislu da vaša sigurnost, osjećaj ugode i užitak moraju biti na prvom mjestu.

Evo koja su to minimalna očekivanja:

#1 Tvoj pristanak uvijek mora biti uvažen

Pristanak je nešto na što se stalno treba vraćati, a pristanak je jasno i glasno DA. Ako u bilo kojem trenutku povučeš svoj pristanak, druga osoba dužna je to poštovati, bez iznimke.

#2 Tvoji osjećaji su važni

Kod seksa, važno je da se osjećaš ugodno prije, tijekom i nakon seksualnog čina. Ako ikoja od tih karika fali, odnosno, ako druga osoba ne ispoštuje tvoje osjećaje, razmisli dobro želiš li se uopće upuštati u odnos s tom osobom.

#3 Moraju biti spremni na komunikaciju

Komunikacija je jedan od najvažnijih stvari i temelj svakog kvalitetnog odnosa, stoga je jedan od minimuma koji je druga osoba dužna ispuniti spremnost na otvorenu i iskrenu komunikaciju, u ovom slučaju oko želja i potreba u seksu, ali prije svega granica i seksualnog zdravlja.

#4 Tvoj užitak je jednako važan

Seks nije jednosmjerna ulica, te je užitak važan kako za drugu osobu, tako i za vas.

#5 Seks treba shvaćati kao zajednički čin

Da zaokružimo priču - kada je u pitanju seks, sve ovo što smo navele, ako gledamo u cjelosti, treba shvatiti prije svega kao odnos u kojem mora vladati međusobno poštivanje, uvažavanje i razumijevanje. U seksu ne postoji bitnija osoba!