5 greški pri korištenju kondoma

Za korištenje kondoma nije potrebno imati ogromno znanje i veliku praksu, ali ipak nije nešto što bi trebali/e raditi neoprezno. Taj malen, ali važan predmet štiti kako od trudnoće tako od spolno prenosivih bolesti, ali samo ako se koristi ispravno!

Ako radiš neke od ovih stvari koje ćemo ispodnavesti, topao savjet je da ih ipak ne radiš kako bi kondom bio maksimalno efektivan. Drugim riječima, sljedeće stvari sa kondomom je pogrešno raditi:

#1 otvarati omot kondoma sa zubima ili nekim oštrim predmetom

Ponekad ove prakse nenamjerno mogu oštetiti kondom što posljedično može dovesti do njegovog pucanja. Umjesto toga, nježnim pokretom koristeći ruke otvori omot i oprezno izvadi kondom iz omota.

#2 držati kondom u novčaniku i ostalim nepovoljnim mjestima

Držanje kondoma u džepu ili novčaniku nije baš najbolja ideja jer ga trenje može oštetiti, čime kondom potencijalno neće pružati visoku zaštitu i čime se može oštetiti. Jako topla i vlažna mjesta također nisu idealna mjesta jer toplina može oštetiti lateks i oslabiti kondom.

Mjesto koje se preporučuje je suho i hladnije, poput noćnog ormarića, a ako nosiš kondom sa sobom, pobrini se da bude dobro zaštićen u torbi!

#3 ne provjeravati rok trajanja

Kondomi imaju rok trajanja koji je otisnut na kutiji, kao i na pojedinačnom omotu. Nakon što kondomu istekne rok, postaje skloniji pucanju što smanjuje njegovu učinkovitost, što baš i nije poželjno!

#4 nepravilno ga stavljati na penis

Pri stavljanju kondoma, potrebno je nježno uštipnuti vrh kondoma kako bi se istisnuo zrak i kako bi se napravio prostor za spermu. Ako se to ne napravi, kondom može puknuti. 

Također, kondom se ne bi trebao odmotavati prije stavljanja, nego simultano dok se stavlja na penis ili na seksualnu igračku.

#5 staviti ga prekasno

Ne zaboravite da i predejakulat sadržava spermu, tako da je najsigurnije staviti ga odmah po erekciji!