Ortoreksija: izjeda li hrana nas?

U moderno vrijeme GMO hrane, procesiranih šećera i raznih kemikalija nije neuobičajeno da ljudi sve više paze na kvalitetu hrane koju jedu. No, jeste li znali da to može prerasti u poremećaj?

Ortoreksija ili Orthorexia Nervosa je poremećaj u prehrani koji obuhvaća nezdravu opsesiju zdravom i pravilnom prehranom.

Osobe koje pate od ovog poremećaja tako reći ne mogu konzumirati ništa osim 'čiste' hrane koju same definiraju, te zbog toga često odbijaju jesti u restoranima, tuđim kućama i općenito svim situacijama gdje ne znaju zasigurno od čega je jelo spravljeno.

Osobe s opsesivno-kompulzivnim poremećajem imaju veći rizik od razvijanja ortoreksije. Specifičnost ovoga poremećaja jest to da osobi nije nužno bitan gubitak kilograma ili dobivanje na kilaži, već je naglasak upravo na kakvoći prehrane. Osobe oboljele od ortoreksije često osuđuju prehranu ostalih koji ne slijede njihove samonametnute režime prehrane, što se može negativno odraziti na prijateljske, obiteljske i romantične odnose.

Kako prepoznati ortoreksiju?

Neki od najčešćih simptoma i ponašanja vezanih za ortoreksiju su:
● prestanak konzumacije određenih vrsta hrane (često mliječnih proizvoda, određenih vrsta mesa, ugljikohidrata i slično),
● kompulzivno provjeravanje prehrambenih deklaracija (energetske vrijednosti, postotak masti itd.),
● osjećaji krivnje i tjeskobe se prekrši zadana dijeta,
● oslabljen imunitet, manjak energije te slabost,
● izražen interes prema hrani kao glavnom životnom fokusu (praćenje mnogo internetskih profila vezanih za zdravlje i prehranu, razmišljanje o hrani većinu dana i slično).

Nažalost, iako je ovaj poremećaj prepoznat pred gotovo 40 godina, za njega još uvijek ne postoji konkretna terapija ni liječenje. Liječnici se služe sličnim metodama kao i pri tretiranju anoreksije (suočavanje sa 'zabranjenom' hranom i psihoterapija). Međutim, ako sumnjaš da boluješ od ortoreksije, nemoj da te to obeshrabri, jer svaka pomoć dobro dođe pri bržem ozdravljenju koje je moguće.

Za kraj, ne osporavamo kako je paziti na prehranu važan faktor zdravlja. No, ako dolazi pod cijenu stresa, lošeg mentalnog zdravlja i sveukupne smanjene kvalitete života, je li vrijedno?


Izvor, izvor